Разбери какво се случва на Sofia Design Week до 30 юни

9342
Разбери какво се случва на Sofia Design Week до 30 юни

28 ЮНИ

10:00 – 22.00 Pop-up Store, Сердика Център София

POP-UP STORE e мимолетно шопинг пространство, коeто се появи днес в Сердика Център и ще остане до 30 юни, неделя. Млади български и македонски дизайнери ще представят уникални авторски продукти от всички сфери на дизайна – vintage и recycle дрехи, аксесоари и бижута, керамика, фотография, живопис, мебели.

11.00 || 140 идеи съвместно с Балкани: Мечешка услуга, 23 СОУ

Mоже ли дизайнът да направи нещо за мечките? В действителност, би могъл да помогне за опазването на тяхната популация, особено в София – вероятно единствената столица в ЕС, която се намира в подножието на планина, естествен хабитат на кафяви мечки. Ето защо крюто 140 Идеи обединява усилия със Сдружение за дива природа Балкани за специална акция по време на SOFIA DESIGN WEEK под надслов "Мечешка услуга - да опазим кафявата мечка в България" и преобрази фасадата на столичното 23 СОУ "Фредерик Жолио-Кюри" на булевард Ситняково.

17 – 20.00 – Среща с дизайнера, Лаундж зона, Сердика Център София

Между 21 и 30 юни Сердика Център ще се превърне в пространство за среща със съвременния български дизайн. Десет дизайнера, селектирани от студио Функт, ще представят свои мебели и осветителни тела в специално създадената SOFIA DESIGN WEEK Лаундж зона. На 28 и 29 юни посетителите ще имат възможност да се срещнат с дизайнерите, да се запознаят с предимствата на добрия интериорен дизайн и да научат как да обзаведат своя дом с нещо наистина уникално.

19.00 Откриване на изложба: НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ КОЛЕЛО, Фабрика 126

Велосипедът вълнува българската дизайнерска мисъл още от края на ХIХ век, когато се появява първият нашенски модел, наречен “Паяк”. Изложбата “Нещо повече от колело” показва какъв е процесът по изобретяването и направата на велосипед в наши дни – от идеята през прототипа до продукта, готов за употреба от крайния потребител. Куратор на изложбата е Валентин Водев, носител на престижното отличие Ред Дот за коцептуален дизайн от 2009 г., а освен него сред участниците са добре познати имена като Мартин Ангелов с Халфбайк и Колелиния, Мартин Найденов с неговите детско колело, тротинетка и Spear Trike, Дико Диков с пет модела със специална патентовата система за движение, Цветан Киров с малкия сгъваем crossover велосипед Combino, както и три модела на Drag - Kink, 29er и Firebird.

19.00 Откриване на изложба ИНДУСТРИАЛЕН ДИЗАЙН ОТ ИЗРАЕЛ, Фабрика 126

Настоящата експозиция е селекция от проекти на студенти от Холонския технологичен институт. Тази сборна колекция дава израз на темите, които занимават днешните млади дизайнери и в този смисъл представлява поглед към съвременния дизайн в Израел. Експонатите са групирани спрямо тяхната връзка с основните начала на дизайна: функция, форма и материя. Изложбата е курирана от университетските преподаватели Шоли Щраус и Ира Рожавски и също така включва pop-up магазин със студентски работи.

19.00 Откриване на ДИЗАЙН АПАРАТ, Фабрика 126

Design Apparat е плод на сътруднчеството на компаниите Nido и Valiyan и творческят гений на Mirko Tattarini, дизайнер и професор в ISIA Флоренция. Design Apparat е мебелната марка, потърсила концептуален нов поглед върху българския дизайн през втората половина на ХХ век, с особено внимание към периода на съветското влияние.Целта е да се разработят нови форми и приложения, стъпили върху соцалистическия сценарий, и репликирани според очакванията и вкуса на 21-ви век.

20.00 Парти: The Smugglers Collective, Фабрика 126

29 ЮНИ

Лекции в рамките на изложбата "Дизайн академия" в галерия Академия с вход свободен:

Виж програмата на Sofia Design Week за 14-21 юни

SOFIA DESIGN WEEK започва! Пригответе се за 2 седмици програма, която включва над 30 изложби, игра 50 Дизайн обекта, прожекции, инстала...

11:00 "Алхимия на третото измерение“ ( доц. д-р Кристина Борисова, НХА)

12:00 От идеята на бранда bTV до практическата й реализация в дизайна на телевизионните студия e темата на лекцията, която ще изнесат Соня Момчилова – корпоративни комуникации и Евгений Джуров – творчески продуцент в МРЕ.

13:00 "Диалекти на българския дизайн" (доц. Димитър Добревски, НХА)

17.00 – 19.00 Вело-обиколка на 6 дизайн обекта, Централен инфо пойнт, пред Паметника на Съветската армия

1000 names откриват Sofia Design Week

До началото на SOFIA DESIGN WEEK 2013 остават само три дни, а стартът е ударен: първият уикенд от фестивала е наситен както с изложби и...

17.00 – 20.00 Среща с дизайнера, Lounge Zone, Сердика Център София

19.00 Oткриване: Театрален плакат, Лаборатория за градски дизайн - Сдружение Трансформатори

Фотографът Никола Михов, както и архитектите Мартин Ангелов и Валери Гюров са вече добре познати в сферата, в която работят поотделно, когато решават да сложат началото на общ проект, СОЦМУЗ. Този виртуален музей за български графичен дизайн от времето на социализма отваря врати през 2011-а по време на SOFIA DESIGN WEEK. Две години по-късно селекцията им от винтидж артефакти е наистина впечатляваща и включва експонати като запазени знаци, детски книги, пощенски марки, обложки на грамофонни плочи, но сред най-ценните притежания е колекция от сценични плакати.

Sofia Design Week - програма за 26 и 27 юни

НОВА БЪЛГАРСКА ТИПОГРАФИЯ е изложба графичен дизайн с куратор Кирил Златков, който от години работи в различни области на визуалните из...

22.00 Закриващо парти: DJ Gadjo.cz, “Духът на Прага среща SDeW 2013”, MIXTAPE 5

30 ЮНИ

17:30 Донеси книжка – програма със събрани в нея всички 50 печата от 10:00 до 17:00 часа в Лаундж зоната на SOFIA DESIGN WEEK в Сердика Център (бул. Ситняково 48), където в 17.30 часа в присъствието на нотариус се теглят имената на печелившите. Наградите или ваучери за тях се раздават на място след тегленото.

20.00 Николай Божилов. 1300+33, финисаж SDeW 2013, Glossary Depot

Николай Божилов (носител на наградите Triumph Inspiration, Off Fashion и "Златна игла") предлага инсталация, която прокарва паралел между две течения в изкуството, които се появяват през 20-и век – кубизма в изящните и пластичните изкуства и минимализма в модата. Проектът му 1300+33 е също така вдъхновен от прословутия паметник "1300 години България", в който кубистични форми са съчетани с минималистична среда. По този начин представените концептуапни модели на Николай Божилов, придружени от видеото на Георги Андинов, представляват своеобразна реплика към идеите на Запада във визуалното изкуство и модата от 20-и век, както и тяхното отражение в социалистическото изкуство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com