X
 
 

Сливенски фирми ще обучават гимназисти

3534 0
photo of Сливенски фирми ще обучават гимназисти
Снимка: Областна администрация Сливен
Водещи сливенски фирми са заявили желание да обучават ученици в производствените си бази. Това стана ясно днес на заседание на Постоянната комисия по заетост към Областна администрация, на която бе обсъден план-приемът за учебната 2019/2020 година.

„Приоритет при определянето на държавния план-прием е преструктурирането му към STEM-профили и професии”, изтъкна по време на срещата началникът на Регионалното управление на образованието Боян Аксаков. (STEM е английска абревиатура от думите наука, технологии, инженерство и математика). Другият приоритет е  повишаване интереса на учениците към професионалните паралелки, посочи той.

Община Сливен обяви процедура за саниране на детска ясла

Обществената поръчка за изготвяне на инвестиционен проект, авторски надзор и извършване на строителни и монтажни работи за саниране и в...

През учебната 2018/2019 г. от планираните 41 професионални паралелки са били реализирани едва 29. За следващата учебна година обаче сливенските учебните заведения предвиждат по-директно сътрудничество с производствените предприятия и адаптиране на план-приема си към пазара на труда. Професионалната гимназия по механотехника в Сливен например кандидатства за общо 6 паралелки, една от които с дуално обучение с профил машини и системи с цифрово-програмни устройства. Обучението ще се извършва в партньорство със ЗММ - Сливен.

СУ „Неофит Рилски“ в град Твърдица разчита на прием в три паралелки, две от които с дуално обучение. Учениците ще се обучават в профил текстил и облекло, а практиките ще се провежда във фирма „Аглика“, каза директорката Петранка Минчева.

От години приемът в Професионалната гимназия по текстил и облекло „Д. Желязков“ е изцяло съобразен с потребностите на работодателите, подчерта директорката Даниела Караманова. Първата паралелка с дуално обучение е създадена в партньорство с фирма „Едоардо Миролио“, а учениците ѝ вече са в XI клас. Радващо е, че за следващата учебна година фирмата е заявили желание за разкриване на още две дуални паралелки.

Сливенската професионална гимназия по строителство и геодезия „Арх. Г. Козаров“ обмисля регистрацията си като обучителен център за придобиване на първа квалификационна степен. Това отговаря на търсенето на работна ръка в строителния бранш, стана ясно още по време на работната среща.  

Висши американски военни се срещнаха с областния управител и кмета на Сливен

Висши американски военни вчера проведоха срещи с ръководителите на държавната и общинската власт в Сливен. Визитата бе съвместна инициа...

Съвсем нова специалност предстои да бъде разкрита в СУ „Константин Константинов“ в Сливен, съобщи директорката Веселка Паскалева. Училището ще обяви прием е за паралелка с профил „спедитор-логистик“. Професията е сред най-търсените на пазара и е свързана с развитието на транспорта и икономиката, подчерта Паскалева. Специалността е в списъка на защитените от държавата професии.

Предложенията на учебните заведения за прием в професионални и профилирани паралелки ще бъдат утвърдени в средата на месец февруари.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.