Сливенски фирми ще обучават гимназисти

4829
Сливенски фирми ще обучават гимназисти
Снимка: Областна администрация Сливен

Водещи сливенски фирми са заявили желание да обучават ученици в производствените си бази. Това стана ясно днес на заседание на Постоянната комисия по заетост към Областна администрация, на която бе обсъден план-приемът за учебната 2019/2020 година.

„Приоритет при определянето на държавния план-прием е преструктурирането му към STEM-профили и професии”, изтъкна по време на срещата началникът на Регионалното управление на образованието Боян Аксаков. (STEM е английска абревиатура от думите наука, технологии, инженерство и математика). Другият приоритет е  повишаване интереса на учениците към професионалните паралелки, посочи той.

Община Сливен обяви процедура за саниране на детска ясла

Обществената поръчка за изготвяне на инвестиционен проект, авторски надзор и извършване на строителни и монтажни работи за саниране и в...

През учебната 2018/2019 г. от планираните 41 професионални паралелки са били реализирани едва 29. За следващата учебна година обаче сливенските учебните заведения предвиждат по-директно сътрудничество с производствените предприятия и адаптиране на план-приема си към пазара на труда. Професионалната гимназия по механотехника в Сливен например кандидатства за общо 6 паралелки, една от които с дуално обучение с профил машини и системи с цифрово-програмни устройства. Обучението ще се извършва в партньорство със ЗММ - Сливен.

СУ „Неофит Рилски“ в град Твърдица разчита на прием в три паралелки, две от които с дуално обучение. Учениците ще се обучават в профил текстил и облекло, а практиките ще се провежда във фирма „Аглика“, каза директорката Петранка Минчева.

От години приемът в Професионалната гимназия по текстил и облекло „Д. Желязков“ е изцяло съобразен с потребностите на работодателите, подчерта директорката Даниела Караманова. Първата паралелка с дуално обучение е създадена в партньорство с фирма „Едоардо Миролио“, а учениците ѝ вече са в XI клас. Радващо е, че за следващата учебна година фирмата е заявили желание за разкриване на още две дуални паралелки.

Сливенската професионална гимназия по строителство и геодезия „Арх. Г. Козаров“ обмисля регистрацията си като обучителен център за придобиване на първа квалификационна степен. Това отговаря на търсенето на работна ръка в строителния бранш, стана ясно още по време на работната среща.  

Висши американски военни се срещнаха с областния управител и кмета на Сливен

Висши американски военни вчера проведоха срещи с ръководителите на държавната и общинската власт в Сливен. Визитата бе съвместна инициа...

Съвсем нова специалност предстои да бъде разкрита в СУ „Константин Константинов“ в Сливен, съобщи директорката Веселка Паскалева. Училището ще обяви прием е за паралелка с профил „спедитор-логистик“. Професията е сред най-търсените на пазара и е свързана с развитието на транспорта и икономиката, подчерта Паскалева. Специалността е в списъка на защитените от държавата професии.

Предложенията на учебните заведения за прием в професионални и профилирани паралелки ще бъдат утвърдени в средата на месец февруари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com