Новините: Най-важното за деня, 11 януари

8409
Новините: Най-важното за деня, 11 януари
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 11 януари.

КАРАКАЧАНОВ: ЗАРАДИ "ХАРЧЕНЕТО НА ПАРИ" НС ОТКАЗА ДЪРЖАВНИЯ ДОКЛАД ЗА РОМСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ

Интеграция на ромите няма, има харчене на пари. Може би затова парламентът отхвърли миналата година мониторинговия доклад за ромската интеграция. Това заяви в отговор на въпрос на Actualno.com защо не беше приет въпросният доклад военният министър Красимир Каракачанов. Припомняме, че докладът беше отхвърлен, след като масово управляващите не бяха в зала, за да го гласуват и натежа позицията на БСП.

ПРОТЕСТЪТ ВЪВ ВОЙВОДИНО - ЩИПКА РАЗУМ, ДОСТА ЗАКАНИ И ОБЯВЕНО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ОТ ГЕНЕРАЛ (ВИДЕО)

Само с висок вербален дух премина днешният протест във Войводиново, който беше организиран от бивши и настоящи военни, а към него се присъединиха и футболни агитки.

ДОМУСЧИЕВ НАПАДНА ЗЛАТЕВ ЗАРАДИ ЗАКОНА ЗА ГОРИВАТА

Те имат огромен интерес от този закон, това ще им донесе огромни печалби. Заради интересите на група хора и една асоциация от 5-6 членове, повечето от които свързани с г-н Валентин Златев, ние не можем да не защитим Минно-геоложката камара и други субекти. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, коментирайки ситуацията с новия закон за горивата, чието влизане в сила беше отложено с половин година.

НОВИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ СЕЗОН-ОРЕЛ, РАК И ЩУКА, А БЪЛГАРИЯ НА...

Депутатите се събраха за първото пленарно заседание на 2019 г., изслушаха мълчаливо химна и започнаха с редовните декларации от името на парламентарните групи. Партиите очертаха своите визии и приоритети за настоящия политически сезон.

ПАРИ ПО ОП "ОКОЛНА СРЕДА" ЗА ЧИСТ ВЪЗДУХ ЩЕ ИМА САМО ЗА МНОГО ЗАДУШАВАЩИ СЕ ОБЩИНИ

Само ограничен брой общини ще получат средства по програма "Околна среда" т.е. евросредства по тази програма, за да "изчистят" въздуха си. Това стана ясно от думите на екоминистъра Нено Димов на днешния парламентарен контрол. Всъщност Димов директно каза, че сега пари по ОП "Околна среда" за чистота на въздуха ще се дадат на по-малко общини, за да можело да се гони максимален резултат и при следващия програмен период да се искат повече пари, за повече общини.

ОФИЦИАЛНО: СТАРТИРА РАЗСЛЕДВАНЕ ЗАРАДИ СКАНДАЛА С ЛИБИЙСКИЯ ТАНКЕР

Окръжна прокуратура – Бургас образува досъдебно производство, което касае казусът заради който Либия реагира дори пред ООН, че България е замесена в пиратство. Едно от основните лица в него е частният съдебен изпълнител (ЧСИ) Тотко Колев. Това е ЧСИ-то, което е действало по скандалната смяната на собствеността на либийския танкер "Бадр". Счита се, че той е превишил правата си, за да облагодетелства друго лице.

"ТРЕЙС" С ОБЯСНЕНИЕ ЗАРАДИ НИНОВА; НЯМАМЕ ДЕЙСТВАЩИ ДОГОВОРИ С "АВТОМАГИСТРАЛИ"

„Трейс Груп Холд“ АД няма действащи договори с държавното предприятие „Автомагистрали“ ЕАД. "Трейс" е публична компания - всички наши договори за възлагане и изпълнение на строителни обекти, както и финансовата информация, са обществено достъпни. Това заявяват в декларация от „Трейс Груп Холд“ АД във връзка с днешното изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от компанията.

ЕКСПЕРТ КЪМ АПИ ИСКА 15000 ЛВ. САНКЦИЯ ЗА ФИРМАТА, НАПРАВИЛА САЙТА ЗА ВИНЕТКИТЕ

IT отделът на Националното тол управление е изготвил подробен доклад до управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) и в него са предложени санкции за фирмата, разработила сайта www.bgtoll.bg. Това съобщи в ефира на bTV проф. Олег Асенов, началник на отдел “Управление на информационните системи и инфраструктура” в Националното тол управление, което е в структурата на АПИ.

СТАРТИРАТ ПРОВЕРКИ НА ТРИТЕ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИ ДРУЖЕСТВА У НАС

Съвместни екипи от Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране ще проверяват от 15 до 25 януари трите електроразпределителни дружества. Това е една от спешните мерки, които предприема държавата в отговор на притесненията от страна на бизнеса за сериозно поскъпване на електроенергията на борсата, по-специално – на сегмента „ден напред“.

ПРИ СЕРИОЗНИЯ НЕДОСТИГ НА МЕСТА: ЛЪЖЕ ЛИ СТОЛИЧНА ОБЩИНА, ЧЕ ЩЕ СТРОИ НОВИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ?

Въпреки сериозният проблем с негостига на места в столичните ясли и градини, най-натоварените райони отново не биват включени в сметките на Столична община за строителство на такива институции в следващата година, нито пък се предприема нещо за стартиране на проектиране и строителство там. Тези заключения изтъкнаха като притеснителни от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, които изразиха явното си недоволство от капиталовата програма на Проектобюджет 2019 на Столична община.

МАКЕДОНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ОФИЦИАЛНО ПРИЕ ПРОМЯНАТА НА ИМЕТО

Македонският парламент прие с необходимите две трети мнозинство всички конституционни промени, предвидени в Договора от Преспа. "За" промените гласуваха 81 народни представители.

НОВ ЗАКОН В РУСИЯ ЩЕ ПОЗВОЛИ СВАЛЯНЕТО НА ГРАЖДАНСКИ САМОЛЕТИ

Граждански самолети с пътници на борда, нарушили въздушната граница на Русия, ще може да бъдат сваляни. Уточнява се, че да се открива огън ще може в случаите, когато съществува опасност, че преднамерено крушение на лайнера може да доведе до екологична катастрофа, масова гибел на хора или унищожаването на стратегически обекти.

ДВАМА ДУШИ ЗАГИНАХА, ЗАТРУПАНИ ОТ ЛАВИНА НАД БАНСКО

Двама любители на екстремните зимни спортове предизвикаха днес свличане на лавина в западните склонове на връх Тодорка и попаднаха под огромна снежна маса. Те бяха открити от планинските спасители мъртви, съобщиха от пресцентъра на БЧК.

МЪРИ ОБЯВИ ЕМОЦИОНАЛНО ПРЕКРАТЯВАНЕТО НА КАРИЕРАТА СИ ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА

Трикратният шампион от турнирите на Големия шлем Анди Мъри (с 2 титли от "Уимбълдън" и 1 от US Open) обяви, че ще спре да се състезава активно. Причината - болките в хълбока и бедрото, с които британецът така и не успява да се справи. Мъри се контузи преди над година и половина - на "Уимбълдън", и оттогава се мъчи да се справи с травмата, но така и не успява дори да се доближи до нивото, което го направи номер 1 в ранглистата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com