X
 
 

Сливенските медицински сестри продължават преговорите за по-достойни условия на труд

3749 0
photo of Сливенските медицински сестри продължават преговорите за по-достойни условия на труд
Снимка: личен архив
Сливенските медицински сестри са в очакване на писмено споразумение с ръководството на Областната болница.

Това каза за Actualno.com лидерът на стачните действия на медицинските сестри в Сливен Надежда Маргенова. „Засега сме само в преговори, нямаме никакво писмено споразумение. На 24 юли предстои нова среща с ръководството на болницата“, поясни тя.

Пред медиите вчера директорът на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Васислав Петров заяви, че заплатите на  медицинските сестри в болничното заведение ще бъдат увеличени със 100 лева, считано от 1 юли. Някои от местните сайтове побързаха да информират за прекратяване на стачката.

„Ако не стигнем до консенсус, стачка ще има. Засега сме запознати, че със 100 лева ще е увеличението на основната заплата. На 24 юли ще проведем събрание на стачния комитет със стачкуващите, за да решим дали това ни удовлетворява, или ще задействаме процедурата за ефективна стачка“, подчерта Надежда Маргенова. „Ние имаме и други искания. А отложихме стачката, защото изпратихме покана за среща с министър Ананиев, тъй като имаме искания и към Министерството на здарвеозпазването“, посочи още тя.

Сред исканията на медицинските сестри са унифицирано стартово заплащане в размер на две минимални работни за всички здравни заведения, подобряване условията на труд, нов колективен трудов договор, валиден за всички видове лечебни заведения, промяна на регламентите за заплащане на нощния труд и работата в най-тежките болнични отделения, официални стандарти и статут за професията и др.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители