X
 
 

Пуснаха обвиняемият за пробива в НАП програмист Кристиян Бойков с "подписка"

2409 0
Пуснаха обвиняемият за пробива в НАП програмист Кристиян Бойков с "подписка"
Снимка: iStock/Guliver
Софийска градска прокуратура определи мярка за неотклонение “Подписка“ на Кристиян Бойков, обвинен за хакерската атака срещу НАП, и го освободи от ареста, съобщи БНТ. Мотивите за налагане на най-леката мярка за неотклонение на 20-годишния мъж са събиране на допълнителни доказателства по делото, обосноваващи изменение на обвинението му в по-леко наказуемо престъпление - в такова по чл. 319 б ал.2 НК.

Установено е, че Бойков в неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура. Това е установено от писмо на НАП, получено днес в прокуратурата. По-рано се появиха редица съмнения около това дали той въобще е извършил престъплението. 

От прокуратурата съобщават, че при налагането на по-леката мярка за неотклонение са съобразени данните за чистото съдебно минало на Бойков, добрите характеристични данни и младата му възраст, размерът на наказанието за престъплението по чл. 319 б ал.2 от НК (лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лева), както и задължителното прилагате на института на освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл. 78А от НК.

Бойков е освободен от следствения арест в изпълнение на разпореждането на СГП. Разследването по делото продължава.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално