ЧСИ продава знакови сгради на Смолян за дълг по скандален договор

8325
ЧСИ продава знакови сгради на Смолян за дълг по скандален договор
Снимка: Анита Чолакова

Сградите на Младежкия дом и Журналиста са обявени за продан от частен съдебен изпълнител по вземане на консорциум „Светлина“ от община Смолян. Върху двата имота, разделени на три обекта, е наложена възбрана.

Младежкият дом е оценен на 502 480 лева.

Сградата на клуб „Журналист“, където в миналото се е помещавал Градският съвет, е разделена на два обекта. Първият етаж с 9 помещения, коридор и тоалетни се продава за 238 320 лева.

Другият обект са двата етажа върху първия с общо 12 офиса. Те са оценени на 478 864 лв.

Общата стойност на имотите е 1 219 664 лв. Като първата продан ще се състои на 17 май тази година.

Продажбите от ЧСИ се извършват заради дълг на общината към консорциум „Светлина“, състоящ се от фирмите „Скаб“ и „Елмаз“. Договорът помежду им е с наименование „Ремонтно-възстановителни работи и експлоатационна поддръжка на уличното, парковото и архитектурно осветление на територията на Община Смолян“.

Той е сключен на 4 януари 2008 г. за срок от 5 години.

По думите на кмета всеки месец са се плащали грешни 12 600 лв. абонаментна такса за поддръжка, което прави излишен разход общо на 756 000 лв. за петте години на договора. Отделно се е плащало за ремонтно-възстановителни работи.

Фирма „Елмаз“ е създадена с цел да участва в обществената поръчка, обявена през 2007 г. Тя се ръководи от Надка Маслева, а дълго време нейният съпруг контролира дейността й в качеството му на директор на инспекторат в общината при предходното управление.

„След това задачата е възложена на Милена Пенчева, която и пред съда заявява, че не е ходила по обектите да проверява дали действително има аварии или не, но е получавала процент от фактурите, които подписва“, се сочи в право на отговор от кмета Николай Мелемов във в-к „Отзвук“ през януари месец т.г.

Първият договор с консорциум „Светлина“ е за 2 253 168 лв. Малко по-късно същият месец е подписан допълнителен договор за 132 260 лв. Тоест, общо за 2 385 428 лв.

Родопско село финансира купоните на децата, празнуваха и двойна сватба

В родопското село Давидково всячески се опитват да насърчат младите двойки да си останат в родното място. Децата почти не плащат купони...

А по предишен договор със „СД Лайтинг“ е извършен ремонт на уличното осветление от ул. „Първи май“ до ул. „Тракия“ в гр. Смолян по проект на Министерството на икономиката за 2,4 млн. лв. По този проект са подменени 3729 осветителни тела, 2767 конзоли, 32 касети, 20 780 м кабели. Поставени са 71 нови стълба. Изградена е система за автоматизирано, адаптивно управление на уличното осветление с централна контролно-управляваща станция и са поставени 83 касети със сегментен контролер.

Гаранциите са за 24 месеца за компактни луминесцентни лампи и метал-халогенни лампи със златиста светлина, 36 месеца за метал-халогенни лампи и 48 месеца за натриеви лампи с високо налягане, за осветителите гаранцията е 12 години от датата на предаване на обекта.

Тоест, за периода 29.09.2009 г. – 29.09.2011 г. цялата подменена кабелна мрежа от над 20 км, както и всички нови осветителни елементи са били в гаранционен срок и са се поддържали от „Димов Къмпани” ЕООД. И за тяхното обслужване, поддръжка и ремонт не е следвало да се заплаща и абонаментна такса.

„При встъпването ми в длъжност намираме дълг към консорциум „Светлина“ на стойност 713 041 лв. Неизвършени плащания от 01.01.2009 година. С изключение на едно абсурдно плащане – на 4 ноември 2011 г. (малко преди да встъпя в длъжност, когато за един ден е подадена докладна за извършване на ремонтни дейности, акт обр. 19 за извършени дейности и фактура, „изпълнена“ е задачата и е платена сумата от 47 173 лева, както и такса в размер на 12 523 лв). Започваме проверка за изпълнението на този особен договор и откриваме редица несъответствия – имаме да даваме много пари, но не се знае за какво. Има уж свалени лампи, но непредадени. Има уж смяна на лампи, но от Енергото не е искано спиране на електричеството. Има даже „положен“ 3000 метра кабел, но няма разрешение от архитект. Не са изготвяни протоколи за ежеседмичен обход на осветлението. Няма документи, от които да се види, че някъде е имало авария. Няма документи за отстранени повреди и смущения, за чието отстраняване не се изисква специализирана техника. Получихме информация от тогава и сега действащи кметове на населени места, че лампи не са сменяни, а е отчитана смяната им“, сочи Мелемов.

Трябвало е сегашното управление на общината да извършва плащания не по фактури, а по проформа-фактури. И до днес ДДС по тях не бил платен.

Смъртността при пчелите в Смолянско е минимална

Меката зима се оказа благоприятна за пчелните семейства в Смолян, смъртността е минимална. Това каза в интервю за Радио „Фокус&ld...

„От всички тези нередности, които открихме, стигнахме до извода, че общината де факто не дължи цялата поискана сума от консорциума. Забележете, плащанията не са извършвани от управлението, което е сключило двата договора. Ръководството на консорциума не е предявило исканията си пред същото това управление, а чак когато аз и екипът ми встъпваме в длъжност. Направихме опити за споразумение. На базата на нередностите, които открихме, предложихме 30% отбив от претендираната сума. Отсрещната страна се съгласи едва на 10%. Но ние бяхме убедени в правотата си и затова пристъпихме към прекратяване на договора“, разяснява кметът.

Тогава общината назначава двама човека, които да сменят лампите при необходимост. Купува вишка. И още първите месеци се усеща, че са плащани много излишни пари.

След това консорциумът започна поредица съдебни дела срещу общината.

„Ние разчитахме на справедливост. Бяхме убедени, че аргументите ни са достатъчно състоятелни и ще я постигнем. Но за съжаление не стана така. И не сме първата община в България, която не е получила справедливо решение“, коментира градоначалникът.

Шофьорите да внимават в Смолянско заради падащи камъни

Водачите да шофират с повишено внимание заради опасността от падащи камъни по пътищата в областта. Това заяви за Радио „Фокус&ldq...

Първото загубено от общината дело (частично по фактури от 2009 г. и проформи от 2010 г.) е за 267 053 лв. главница, заедно с лихви и такси, в т. ч. адвокатски и за частен съдебен изпълнител – сумата е за 445 000 лв.

Тогава ЧСИ запорира автомобилите, имот зад хотел „Смолян“ и в с. Момчиловици, както и жилища с настанени в тях социално слаби лица. ЧСИ събра местни данъци и такси от юридически лица – длъжници на общината. Извърши продажби на 3 автомобила, както и имота от 5 000 кв. м под хотел „Смолян“.

Младежкият дом и „Журналиста“ сега се продават от ЧСИ заради второто загубено дело, по което общината е осъдена да плати 844 500 лв.

То е висящо пред Върховния съд, но са запорирани не само двете сгради, а и плащанията на 34 големи данъкоплатци към общината, в това число от „Чечосан“, „Арексим Инженеринг“, ЕВН, „Лукойл“, ОМВ, ДИК, „ИСА 2000“, „Инфрастрой“, „Мурджев“ и др.

Фактически за дълг от 844 500 лв. по неприключило дело на общината са запорирани имоти и очаквани приходи за 4-5 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян