Археолозите напускат разкопките на ЛОТ 1 на АМ "Струма"

5167
Археолозите напускат разкопките на ЛОТ 1 на АМ "Струма"

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще посетят на 2 юли мястото на археологическите разкопки на ЛОТ 1 на автомагистрала "Струма" при село Дяково, съобщиха от правителствената пресслужба, предаде БГНЕС.

Тогава специалистите ще предадат обекта и находките, открити там, на Регионалния исторически музей-Кюстендил. Археолозите проучиха част от комплекс в местността "Артъчки егрек". Съгласно договор между АПИ и РИМ-Кюстендил, на стойност 308 341.60 лева без ДДС, бе проучен терен от над 12 дка. Намерени са три сребърни и над сто бронзови монети, керамика, основи и зидове на няколко сгради, които са част от комплекс.

Екип от същия музей извършва и проучването на могилен комплекс в близост до участъка на пътна връзка Дупница-София, от пътен възел "Дупница-север". Там са разкрити няколко гроба с кремации от античността. Договорът за тяхното проучване е на стойност 76 207.95 лв. без ДДС.

И за двата обекта срокът за проучване изтича на 30 юни 2012 г. След това екипите от археолози освобождават трасето според договореностите. Общата стойност на проучванията по ЛОТ 1 от АМ "Струма" е 721 549.55 лв. без ДДС, които са осигурени от държавния бюджет.

Редактор: Ая Косарова

Строили магистрала "Струма" през VIII век

Под трасето на новия аутобан "Струма" лежи древна калдъръмена магистрала. На останките на широки път от VIII век преди Христа попадна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com