Българският посланик в Хелзинки прие Ивет Лалова

13736
Българският посланик в Хелзинки прие Ивет Лалова

Българският посланик в Хелзинки Любомир Т.Тодоров прие днес по обед европейската шампионка на 100 м Ивет Лалова. На приема в резиденцията присъстваха още световната шампионка за девойки на 100 и 200 м, и участничка в щафетата на 4 х 100 м в Хелзинки Тезджан Наимова, както и президентът на Българска федерация лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов, предаде Стандарт нюз.

По време на срещата посланик Тодоров обяви, че е много горд да приеме делегацията ни.

15 000 лв. премия за Ивет Лалова

Европейската шампионка на 100 метра Ивет Лалова ще получи премия в размер на 15 000 лв. за златното си отличие от Министерството на физ...

„И като посланик, и като български гражданин съм много горд, че вече имаме европейски шампион на 100 м в лицето на Ивет Лалова”, каза дипломатът. – „Особено високо оценявам вашето постижение след тези повече от 6 години възстановяване. Цяла Европа стана на крака, след вашето постижение на 100 м. Както казах на шега, дори и природата тук във Финландия разбра за вашия успех, защото след него в Лапландия падна първият сняг. Факт е, обаче, че дори и суровото финландско време не успя да спре българския дух. Желая успех на българската делегация на олимпиадата. Имаме 8 квоти, а това е една допълнителна радост за българския народ. С интерес ще следим вашите изяви и ви желаем успех от сърце. Искам да отправя благодарности и към ръководството на БФЛА и спортното министерство, и към треньорите, които също имат принос за този уникален успех”.

От своя страна Ивет Лалова благодари на посланик Тодоров за отправената покана за приема. „Ако по някакъв начин съм направила вас и колегите ви в посолството горди от факта, че сте българи, това ме прави още по-щастлива”, заяви лекоатлетката. – „Това също е една голяма част от моя успех. Срещу мен на финала на 100 м бе българският флаг и това бе много голям мотивация за мен, а и прекрасно усещане да бягаш към него. Затова се радвам и съм горда, че съм българка, защото съм усещала подкрепата на всички българи, както при успехите, така и при трудностите. Не знам колко трябва да благодаря на президента на нашата федерация г-н Карамаринов. Имаме най-прекрасната федерация, начело с Добромир Камаринов, което наистина говори много за нашата атлетика”.

Президентът на БФЛА благодари на посланика за жеста. „Благодаря ви, че реагирахте веднага и оценихте по достойнство успеха на Ивет”, заяви Карамаринов. – Когато другите делегации разбраха, че от посолството вече са ни честитили успеха ни питаха дали ние сме ви се обадили първи или вие, както беше в действителност. Не навсякъде българските посланици ни се обаждат и оценяват успехите, които постигаме”.

Днес стана ясно още, че Тезджан Наимова ще участва на 3 юли на турнир в Естония в опит да покрие олимпийски норматив на 100 м.

Ивет Лалова: Сънувах медала, плаках за него

В четвъртък Ивет Лалова влезе в историята като първата българка европейска шампионка на 100 м. На олимпийския стадион в Хелзинки красав...

На 21-ия шампионат на стария континент атлетите ни спечелиха злато в спринта н 100 м, чрез Ивет Лалова, пето място на троен скок – Момчил Караилиев, шесто място на гюлле – Радослава Мавродиева, осмо място на скок височина – Мирела Демирева, 11-и места на троен скок Златозар Атанасов и на 3000 м с преп. Силвия Дънекова и 12-о място на скок височина - Венелина Венева- Матеева. Преди последните финала тази вечер България е на 13-о място в класирането по медали и на 20-о по точки.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com