България се включи в инициатива за разкриване на данни за продукти, произведени чрез принудителен труд

1099
България се включи в инициатива за разкриване на данни за продукти, произведени чрез принудителен труд
Снимка: Getty Images

Прозрачност от националните митнически служби в цяла Европа – затова призовава финландската неправителствена организация Finnwatch, която ангажира в инициативата неправителствени организации в цяла Европа, включително и в България. Българският представител в начинанието е “Агролинк“.

Инициативата за прозрачност касае произхода на всички стоки и продукти, внасяни в ЕС от трети страни. Важно е да се знае кой е първоначалният производител и какви производствени практики ползва – дали не става дума за компании, които залагат на принудителния труд като метод за печалба. Това обясни за инициативата пред Actualno.com г-жа Светла Николова, председател на „Агролинк“.

България е 8-ма в ЕС по регистрирани продукти със защитени наименования

България заема осмо място в Европейския съюз по общ брой регистрирани продукти, вина и спиртни напитки със защитени наименования. То...

В символ на инициативата се превърна запитване до националните митнически служби в Европа относно продуктите на тайландската компания Natural Fruit Company. Запитване е отправено и към Агенция „Митници“. Доклад от 2013 година на Finnwatch, която се занимава с корпоративната социална отговорност на глобалните вериги за доставки, посочва принудителен труд и трафик на хора в преработвателната фабрика за ананаси на Natural Fruit в провинция Прачуап Кири Кан в Тайланд. Според доклада, фирмата Natural Fruit показва пълно незачитане на международните стандарти за трудови права.

След публикуването на доклада на Finnwatch, Natural Fruit заведе общо 4 наказателни и граждански дела в Тайланд срещу автора Анди Хол, британски защитник на правата на работниците-мигранти. Процесът по най-сериозното от тези дела тече в момента в Банкок. Представители на Natural Fruit Company Ltd. заявиха в съда, че обемът на международните им продажби е нараснал след публикуванто на доклада на Finnwatch.

"Всички компании, които купуват от Natural Fruit, трябва да използват влиянието си за натиск към тази компания да допусне независим одит от трети страни в производствената си фабрика и да оттегли обвиненията си към Анди Хол", посочва д-р Николова.

"Потребителите имат право да знаят къде, от кого и при какви условия са произведени продуктите, които те купуват. Никой не иска да купува продукти, произведени чрез принудителен труд.Засега подробна информация за вноса, включваща имената на замесените компании не е достъпна в Европа, освен ако те не я оповестят публично. Затова не е възможно да кажем дали продукти на Natural Fruit се внасят и продават в България", каза д-р Светла Николова. Тя сподели пред Actualno.com, че финландските митнически служби вече са отказали да дадат информация на Finnwatch за Natural Fruit Company.

Македония гневна: България иска да регистрира таратора и ракията като свои продукти

България е внесла искане в ЕС за защита на таратора и гроздовата ракия като български продукти, пише днес македонският вестник "Дневник...

Според Международната организация по труда 21 милиона човека по света са жертва на принудителен труд, почти 19 милиона от тях са експлоатирани от частни лица или фирми. Чрез принудителен труд се генерират 150 милиарда долара незаконни печалби на година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика