България започва кампания за връщане на културни ценности

3005
България започва кампания за връщане на културни ценности

Започваме кампания да си връщаме културни ценности, заяви министърът на културата Вежди Рашидов на церемония по предаването на заловени антични предмети. По думите му в момента се работи от Италия да бъдат върнати 160 български ценни икони. Предстои да отидем и в САЩ, за да преговаряме и да създадем условия как да си връщаме български ценности, защото това е богатство на нашата страна, добави Рашидов.

Едва в Канада разбрах, че търговията с антики е на второ място след търговията с дрога. За да се изнасят ценности, си давате сметка това какъв канал е и на какво ниво е изнасянето, заяви министърът. За първи път има държава, правителство, което си позволява да връща, отбеляза той.

Рашидов предлага персонална пенсия за Джоко Росич

Министърът на културата Вежди Рашидов предлага Джоко Росич за отличаване с пенсия за особени заслуги към държавата и нацията заради изк...

Вежди Рашидов обясни, че има държави, които по закон не са длъжни да връщат прихванати ценности. Благодарение на висшата дипломация, която водим, започват да стават факт тези неща, добави той.

Връчените днес културни ценности ще бъдат заведени във фондовете на Националния исторически музей. Директорът му Божидар Димитров посочи, че стойността им е около 300 хил. лв. Тези експонати са били прихванати от органите на МВР около Пловдив. Те включват бронзова тракийска ризница от 5-4-ти век пр. Хр., римски меч и железни копия. Тракийската ризница е един от най-добрите екземпляри, откривани в земите на траките. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com