Цветанов: Ромите трябва да бъдат интегрирани

4617
Цветанов: Ромите трябва да бъдат интегрирани

Българските роми трябва да бъдат част от икономическото развитие на страната. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който откри конференция на тема „Управление за постигане на резултати: Ефективен мониторинг и оценка на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020)”, предаде „Фокус”.

Форумът е организиран от Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ) към Министерския съвет съвместно със Световната банка.

Винаги има една по-особена чувствителност от страна на много от българските граждани, когато говорим за интеграция на ромите.

Наричайте ни цигани, не роми!

Циганин! - в България /а и не само там/ това е ругатня, обидна дума, натоварена с клишета и предразсъдъци. Не обаче за самите цигани - ...

Целта е да ползваме и международната подкрепа, експертиза, за да може да постигнем тези резултати, които всеки един от нас очаква дълги години, каза Цветанов, който е и председател на Съвета.

Министърът посочи, че за първи път става дума за интегриран подход, в който се търсят възможности чрез административния капацитет, който има към момента, за да се постигне по-голямо усвояване на средства от европейски програми.

Когато говорим за национална стратегия, правим и преглед на всичко, което се е реализирало през последните години. Не трябва да отричаме направеното досега, но трябва да кажем и кои бяха слабостите, посочи той. Министърът благодари на американското посолство за инициативността и предложенията, свързани с интеграция на ромите.

По предложение на неправителствени организации, стратегията ще бъде обсъждана в комисии в българския парламент, за да бъде приета с по-широк консенсус.

Ромите отбелязват Банго васил - своята Нова година

Днес е ромската Нова година - Банго Васил.  Това е най-големият празник на ромите. Нарича се още Василица, а празненствата траят 2-3 ...

Цветанов заяви, че когато става дума за национална стратегия, тя не трябва да е на един министър, правителство или организация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество