Декларация и протест атакуват "средновековни мерки" срещу кучета

10789
Декларация и протест атакуват "средновековни мерки" срещу кучета
Документ за решаване на проблема с бездомните четириноги бе внесен в Министерски съвет

Представители на организациите за защита на животните влязоха в Министерски съвет, за да внесат декларацията си срещу предлаганите промени в българското законодателство, които целят да бъдат върнати "средновековните мерки" за решаване на проблема с бездомните кучета.

В документа се настоява за спешно изготвяне на Национална стратегия за овладяване на популацията от безстопанствени кучета с участието на организациите за защита на животните, чрез подробно разработени задължителни дейности за всяка община, съгласно метода за масова кастрация с връщане по обитаваните от кучетата места и изтеглянето им в приюти след блокиране на потока от изоставени животни; засилен държавен и обществен контрол върху прилагането на дейностите, разработени в Националната стратегия; засилени мерки за провеждането на ветеринарно – медицинската профилактика срещу паразити и зоонози, като ехинококозата и беса; санкциониране на длъжностните лица, които не спазват нормативната уредба на Република България.

Лондончани ще спасяват бездомните кучета у нас

„По улиците на България има 100 000 кучета. Би ли дал 3 паунда, за да спасиш едно от тях?". Билборд с този надпис виждат всеки ...

В декларацията до Бойко Борисов е описано какво трябва да се свърши.


"Не, да се променя законът, а да се работи по това, което е написано в него. Да има база данни, да има контрол на домашните любимци и контрол на всички общини в България. Трябва да се работи, а не – да се говори и да се измиват ръцете", коментираха защитниците.

"След като министър Найденов каза, че не иска да работи, това, което ние искаме, е той да бъде сменен с човек, който не го мързи. Никой от тук събралите се не иска да има агресивни глутници", допълниха хора от протеста.

70% от столичани искат смърт за бездомните кучета

Около 70% от столичани искат бездомните кучета да бъдат евтаназирани. Програмата "Кастрирай и върни" среща подкрепата едва на един от п...

Редактор: Ивайло Кючуков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com