Доброволци: Хора помагайте, страшно е. Трябва помощ!

14821
Доброволци: Хора помагайте, страшно е. Трябва помощ!

Темата с бушуващия вече четвърти ден пожар на Витоша става все по-болезнена.

Разказите на очевидци, участвали в акциите, се различават коренно от официалните данни на властта, а теорията за умишлен палеж все повече се намества като единствено възможната причина за разразилото се бедствие.

Има ли пилот в самолета "България"?

В 13 часа и 22 минути във вторник агенция "Фокус" цитира вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов: "Ситуацията с ...

Съмненията се допълниха, след като вчера кадри на туристи, които са били в близост до мястото на възникване на пожара от уикенда, изчезнаха от социалната мрежа.  

На тях ясно се виждаше, че групата се е движила по пътеката от хижа Алеко към Бистрица покрай природния резерват. Снимките показваха околните гледки и уловения миг, когато пламва пожарът. В този момент туристите са били на половин час разстояние от мястото на пожара. Из всички форуми и във Фейсбук бе коментиран един особен момент от снимките, който разкрива как в рамките на половин час пламва огромна площ от бранището и как на последните кадри се забелязват отделни огнища, встрани от основния пожар.

Встрани от съмнение е, че с разрастването на пожара са горели и живи дървета, противно на твърденията, че вече трети ден горят само гнили трупи.

Actualno.com обобщава два свидетелски разказа от мястото на бедствието:

Иван Димитров:

Четвърти ден безмилостна битка с пламъците на Витоша

В 5:30 часа тази сутрин се възобнови операцията по гасенето на пожара на Витоша. Огънят е засегнал близо 150 декара гора в резервата...

„Този пожар бушува вече няколко дни. За мен си е личен интерес и умишлен палеж. Може и да греша, но как Витоша не се запали толкова години и то точно на място където може да стане ски писта....не съм против туризма да се развива...но този начин за мен е НЕДОПУСТИМ....не търся политическа интрига, в никакъв случай....просто ми идва в повече безхаберието на държавата”

Димитър Митев:

„Цял ден гасим. Аз бях с групата в долната част на пожара до реката. Положението е критично. В горната като гледам булдозерите вършат работа и има някакъв ефект, но не слушайте глупостите на новините. От една страна, тия хеликоптери, дето пръскат, нищо не правят. Просто мъгла. От друга страна, пожарникарите около нас бяха 10-15 човека максимум. Днес на ръце сме качвали шлангове и помпите в продължение на час. АТВ-тата не стигат до горе, за багер е напълно изключено. Теренът е много пресечен. Там трудно се прави каквото и да е. Цял ден се борим. Пръскаме с вода, правим просеки и какво ли не, но на тръгване към 7 никой не остана горе, а оставихме 5 метрови пламъци. До утре ще е много зле положението. Идвайте хора. Не слушайте новините. Всеки е нужен горе. Организацията е слаба. Пожарникарите гасят с 2 помпи, от които едната е голяма колкото табуретка и днес прегря. Ако не се съберем, пожарът ще изгори сумати гора. Идвайте!!! Носете си много вода, дълги дрехи, покриващи цялото ви тяло, калорична храна и маски. Ако се намерят помпи, всичко ще приключи бързо”.

*** 

Всички налични доброволци вече са изтощени  - физически и емоционално. Тези хора, борещи се четвърти ден с огнената стихия, призовават за помощ и съпричастност.

За момента отказваме външна помощ за пожара

България благодари на държавата Израел и на партньорите за бързата реакция, но за момента се отказва от външна помощ в овладяване на ...

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ГАСЕНЕТО:

При пожара в Бистришко бранище има нужда от доброволци.

Сборният пункт за всички, които имат възможност да помогнат е в 5:30 ч. (сутринта) на площада на с. Бистрица.

Всички доброволци ще бъдат инструктирани и екипирани на място.

За повече информация: Щаб в с. Бистрица - (02) 992 20 21

И Македония ни подава ръка

Македонското правителство на днешното си заседание взе решение при необходимост да предостави два противопожарни самолета на България,...

Списък за собствен транспорт - ЗАПИСВАЙТЕ СЕ И СЕ РАЗПРЕДЕЛЯЙТЕ:

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AoeigWiKe3VYdFlsZDhRT1o2N3ZEVXA3MFJZUDEzWXc#gid=0

За тези, които не са успели да се присъединят в 05:30, ще могат да направят това и по-късно през деня (но не по-късно от 12-13 ч., тъй като доброволците слизат към 16 ч., а горе остават единствено пожарникарите).

Ще има отворен щаб в центъра на Бистрица през цялото време.

ТУК МОЖЕ ДА СЛЕДИТЕ РАЗКАЗИТЕ НА ДОБРОВОЛЦИТЕ!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com