За момента отказваме външна помощ за пожара

5610
За момента отказваме външна помощ за пожара

България благодари на държавата Израел и на партньорите за бързата реакция, но за момента се отказва от външна помощ в овладяване на пожара в района на Витоша, съобщиха от МВР, предаде БГНЕС.

България благодари на държавата Израел за бързата реакция, както и на всички партньори, отзовали се на запитването ни за помощ. В следобедните часове днес огнищата в района на "Бистришко бранище" са поставени под контрол, прокопани са близо два и половина километра просеки. Според оценка на Оперативния щаб българските екипи и доброволци са в състояние да се справят сами със ситуацията. Това е причината, поради която България за момента се отказва от помощта на своите партньори.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов прие предложението на колегата си Бенямин Нетаняху израелски самолет да се включи в гасенето на пожара на Витоша. Подробностите около изпращането на самолета са били уточнени в телефонен разговор между министрите на външните работи на България и Израел.

Сътрудничеството между двете страни е израз на традиционните отношения на приятелство и взаимопомощ, особено в случаи на овладяване на последиците от природни бедствия. В края на 2010 г. 90 български огнеборци се включиха в потушаването на унищожителен горски пожар край Хайфа.

Припомняме, че трети ден бушува голям пожар във Витоша. Огънят е обхванал около 40-50 декара изсъхнала гора в района на резервата "Бистришко бранище" в източната част на планината. Все още не е ясна причината за възникването на пожара. Заради източния вятър пушекът върви по билото на планината. Вече са задимени районите около Владая, Мърчаево. Пушекът стига до Кладница, Драгичево и Перник.

Рано тази сутрин главен комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН заяви, че е незначително разрастването на пожара във Витоша. Критичният участък в посока Железница беше овладян, добави комисар Николов. Той съобщи, че сутринта в гасенето на пожара са се включили 3 хеликоптера, 110 доброволци, 35 служители от Министерството на отбраната, 70 души от горските стопанства, 90 пожарникари, 12 души от МОСВ.

"Благодаря на доброволците за отзивчивостта. Но към този момент не е необходимо да идват допълнително доброволци. Ако се наложи такава необходимост от доброволци, ще се обърнем с апел към тях да помогнат, но това ще стане може би утре, вдругиден", заяви още комисар Николов.

Модулна група от военно формирование 42 600 - Мусачево, в състав от 42 военнослужещи с 4 автомобила, се включиха в съвместен отряд за ликвидирането на пожара в района на Витоша. Те участват в изграждането защитни просеки за ограничаване разпространението на пожара. Командир на модулната група е подполковник Васко Михайлов. Продължава участието и на двата вертолета Ми-17 в действията по гасенето на пожара.

По-рано днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който е в щаба в Бистрица, заяви, че няма разрастване на пожара. "Пожарът е локализиран. 3 хеликоптера гасят. Около 300 доброволци има днес, които помагат. Отделно са екипите на пожарната и горските стопанства. Министерство на околната среда и водите е разрешило да се направят просеки, така ще се ограничи огнището", каза още Найденов.

Редактор: Яна Баярова

И Македония ни подава ръка

Македонското правителство на днешното си заседание взе решение при необходимост да предостави два противопожарни самолета на България,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com