Дунав се покачва при Силистра, обмислят взривяване на ледовете

4527
Дунав се покачва при Силистра, обмислят взривяване на ледовете
Между 12 и 2 ч. през нощта се е появил ледоход, но няма нови поражения на крайбрежната инфраструктура

През изминалата нощ нивото на Дунав при Силистра се покачи с нови 14 см и вече е 648 см.

Между 12 и 2 ч. през нощта се е появил ледоход, но няма нови поражения на крайбрежната инфраструктура.

Един кораб потъна, а десетки лодки се носят по течението край румънския бряг на Дунав

Румънските власти съобщиха, че кораб, натоварен със 700 тона жито, е потънал, а десетки малки лодки се носят свободно по течението край...

Продължава постоянното наблюдение по реката, като нивото се измерва на всеки час. Ще се водят разговори с румънските власти за взривяване на ледовете на 30 км след Силистра, съобщи БНР. Така ще се отпуши течението и ще бъдат предотвратени наводнения по двата бряга на реката.

Вчера ледовете, които на 100% сковаха река Дунав край Силистра, започнаха да се пропукват, тръгнаха надолу по течението и разрушиха жестоко пристанището в града. Само за едно денонощие нивото се покачи с около 2 метра и острите като стъкло ледени блокове са почти над кея. Всички понтони са намачкани, а някои и отнесени по течението. Мостове от железопътни релси са сгънати като пластелин. Привързващите съдовете въжета са прерязали всичко по пътя си – дървета, парапети и стълбове. Грамадните ледени парчета като в Арктика откъснаха от брега туристически кораб и патрулния катер на Гранична полиция и бяха отнесени като детски играчки надолу по течението. За щастие, екипажите не са пострадали.

Девет товарни конвоя, които дни наред бяха блокирани в ледовете на румънския бряг срещу Силистра, са със сериозни поражения.

Местните хора са разтревожени от пораженията, които тепърва ще се видят и оценят. Много собственици на пострадали плавателни съдове и служители на фирми, стопанисващи понтоните, се чудят какви действия да предприемат. Река Дунав замръзва на 100% при Силистра за първи път от 20 години насам на 11 февруари тази година. Водният стоеж на Дунав при Свищов е 197 см – понижение от 7 см.

Дунав под лупа

След обилното снеготопене от последните дни, и нивото на река Дунав край Силистра рязко се повиши. Според отчетените данни на Хидромете...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество