Етичната комисия към ВСС ще предложи дисциплинарни наказания за Камен Ситнилски, Емил Христов и Иван Ванчев

7883
Етичната комисия към ВСС ще предложи дисциплинарни наказания за Камен Ситнилски, Емил Христов и Иван Ванчев

Етичната комисия към ВСС ще внесе предложения за налагане на дисциплинарни наказания за Камен Ситнилски - член на ВСС, Емил Христов - апелативен прокурор на Бургас и Иван Ванчев – окръжен прокурор на Хасково. Това каза на брифинг нейният председател Ясен Тодоров, предаде „Фокус”. На извънредно заседание на комисията по етика към ВСС беше обсъден казусът с публикуваните в някои медии записи, направени със СРС-та по повод избора на членове на ВСС от прокурорската квота, обясни Тодоров.

Направихме всичко възможно да се запознаем с допълнителни материали, които да ни дадат по-ясна представа. След по-дълго обсъждане комисията стигна до единодушен извод и взе решение, че са налице достатъчно данни за извършени нарушения на етичен кодекс на българските магистрати от част от участниците в изнесените записи. Процедурата е да се дадат предложения от една пета от членовете на ВСС за дисциплинарни наказания.

ВСС избра Диан Долапчиев за окръжен прокурор на Шумен

След балотаж Висшият съдебен съвет избра Диан Долапчиев за окръжен прокурор на Окръжната прокуратура в Шумен, съобщава БГНЕС. За Долап...

Това най-вероятно ще стане другата седмица, обясни той.

По думите му при обсъжданията в комисията беше заявено, че ВСС не може да остане безучастен при това, което се случва и не може да остане глух за общественото мнение, ние не действаме под натиск, но твърдо заявяваме нашата воля да се борим с всички порочни практики в българската съдебна система.

Научих, че е входиран искане от главния прокурор за отстраняване от длъжност на апелативния прокурор на Бургас Емил Христов, което най-вероятно ще се гледа на заседанието на ВСС утре, обясни Тодоров.

Срещу Румен Боев, Меглена Тянкова и Христо Георчев няма да се внасят предложения за дисциплинарни производства. Предложенията за наказания ще бъдат индивидуални за всеки един от останалите. Считам, че трябва да има предложения за конкретни наказания, допълни Тодоров.

ВСС не можа да избере апелативен прокурор на София

Висшият съдебен съвет не успя да избере апелативен прокурор на София, предаде БГНЕС. До обявяването на конкурс за нов административен р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com