Фандъкова: Живеещите в центъра няма да плащат такса за паркиране през септември

3897
Фандъкова: Живеещите в центъра няма да плащат такса за паркиране през септември

От 1 септември влязоха в сила новите правила в Наредбата за паркиране в София. Водим активен диалог с гражданите както аз, така и общинските съветници. Беше взето решение, което аз подкрепих, за отсрочка във влизането в сила в частта на наредбата за живеещите в центъра. Т.е. живеещите в момента не заплащат никаква такса до края на месец септември. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти, предаде „Фокус”.

През това време на 13 септември има сесия на Столичен общински съвет, ще се гледат редица техни предложения. Голяма част от разумните предложения вече са приети. Продължаваме дискусията по друга част от тях. Искам общинските съветници да разгледат времето за паркиране около болниците в Синя и Зелена зона, защото например да спреш за два часа пред Първа градска болница, да влезеш вътре и да мислиш за проблема, който е твой или на твой близък или да мислиш, че ще ти изтече всеки момент времето за паркиране. Има още какво да се дискутира, посочи Фандъкова.

Зоните тръгнаха с sms срив и опразнени улици

Тази сутрин бе регистриран технически проблем с получаването на потвърждаващо съобщение за паркирано превозно средство в зоните за пл...

Не приемам ултимативните искания, които се поставят от много малка част от живеещите и протестиращи. Тук става дума за някакви други мотиви, а не защита интересите на гражданите, категорична бе тя. Голяма част от живеещите вече участват в диалога, някои от тях вече са приели изцяло философията и принципите на тези промени. Много съм благодарна на гражданите, които разбират, че Синята зона най-вече има ефект върху живеещите, защото алтернативата, ако няма зони за платено паркиране, е хаос и паркиране по тротоарите и пред входовете на живеещите, допълни кметът. Всички въпроси могат да се дискутират, само да не губим философията на наредбата. Не мога да приема, че ще се правят протести в момент, в който се води диалог, в който няма взето решение. Чувам, че се подготвят такива неща. Разбира се, че хората имат право да изразяват своята воля по законовите начини. Но нека диалогът да се води в залите на Столичния общински съвет – там, където се взима решение, допълни кметът.

По думите й - тази сутрин е имало проблеми с обратното връщане на информация към хората, които са си изпратили SMS-и за Синя зона. „Веднага се свързахме с мобилните оператори, този проблем е изчистен, каза тя.

„Възможно е да се провери маркировката на зоните, трябва да спазваме закона. СОС и Комисията по транспорта разглеждаше местата на табелите. Не можем да искаме на всяка крачка да има табели, защото това загрозява града. В същото време – хората трябва да са информирани, подчерта Йорданка Фандъкова.

Редактор: Сияна Любомирова

Синята зона днес работила на промоция

Около 4000 смс-а за платено паркиране са изпратени днес, в първия ден на новата по-скъпа Синя зона. Това съобщи за Дарик директорът н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество