Хората в Пернишко са отчаяни, помощта се бави

4009
Хората в Пернишко са отчаяни, помощта се бави

Хората са отчаяни, ние изкарахме една тежка зима, земетресението на 22-ри май, след това и горещо лято. Хората чакат помощта на държавата, това, което до този момент не се случва, а зимата е на прага ни. Трябва да се вземат много спешни мерки, не трябва да се губи нито ден.

Това каза Деян Станимиров, кмет на едно от най-силно засегнатите от майското земетресение села край Перник - Мещица, предаде БГНЕС.

Думите на кмета бяха свързани с кампанията на Българския Червен кръст за събиране на средства за изграждане на нови жилища за хората, чиито жилища трябва да бъдат съборени. В по-голямата си част въпросните постройки принадлежат на възрастни хора и инвалиди, без възможност сами да решат проблемите си - хора със затвърден статут на социално слаби след понесените щети от земетресението, чиято единствена възможност са средствата, предоставени от държавата и благотворителните кампании.

Сред най-тежко пострадалите жители на село е Снежанка Христова, която е с над 90% инвалидност. След земетресението нейната къща е определена за събаряне, а до момента на жената, чиито единствен сродник е нейният по-възрастен братовчед, не е представена алтернатива за живот. Построената преди повече от 62 години едноетажна къща, в която възрастната жена живее, е с напукан под и таван, а почти всички стени са с паднала от тях мазилка или големи пукнатини. "От никъде нищо не съм получила, получила съм тези 325 лв. и 250 от ГЕРБ. При мисълта, че може да се срути, зимата аз сама няма да мога дори да изляза отвън", каза през сълзи Христова.

В подобно положение е и Ефросина Йорданова, чиято къща в момента се държи на подпори. За възрастната, почти глуха жена, обаче има осигурен фургон, в който да живее, а към проблемите й добавя и неин съселянин, който заплашва пенсионерката, че ще убие всички котки и кучета, за които тя се грижи.

Трагично е и състоянието на дома на Велин Гигов, който все още живее в почти разрушената си къща. В една от стаите на 80-годишния пенсионер, работил като миньор и санитар, освен пукнатините и парчетата мазилка все още цари и бъркотията от паднали предмети, създадена по време на майските трусове.

Когато беше земетресението през нощта ставам и до мен падна от мазилката, викам "Павелчо, къщата ни пада", каза Трояна Стефанова, която в момента живее заедно за сина си във фургон в двора пред разбитата постройка. За нея полага грижи и дъщеря й, която дори намери сили да се пошегува, макар и с голяма доза черен хумор, че "една майка може да гледа десет деца, а децата не могат да гледат майка си". Фургонът, в който е настанена възрастната жена, няма ток, предстои и изкопаване на тръби, които да го свържат с канализационната и водоснабдителната мрежа.

"Не искам да я бутам, ако имах някъде нещо къщичка или поне сглобяема, каквото и да е, ще я съборя", каза още Стефанова. "Защото е направо за падане, но нямам, във фургона съм сложила само масата и леглото. Нито имаме решение, че са отпуснали някой лев, с тези 300 лв., които взех, аз си взех ламарина саван да си направя. Вече не знам какво да мисля, какво да говоря, като са ми вързани ръцете. Ако имам парите ще изкопая основите, да засипя, да сложим нещо. Но нямам", допълни възрастната жена. Въпреки тежките моменти, които е преживяла и предстои да преживее, Стефанова успя да се усмихне, макар и през сълзи, дори подари на репортерите букет от цветя, които сама набра от градината си.

По информация на кмета Деян Станимиров в селото са подадени 334 молби за засегнати къщи, от тях 27 трябва да бъдат сринати. "Хората вече се умориха от толкова много комисии, благодарен съм на общинската управа, че бързо реагираха, преди повече от месец те си свършиха работата. Оценките са направени и документацията е изпратена в Междуведомствената комисия, която забави изплащането и подпомагането за тези къщи", допълни той.

Ограниченията за субсидиране на ремонти със стойност над 2 хил. лв. според Станимиров са неправилни, тъй като около 40% от къщите са с ремонти за под 2 хиляди лева. "Тези хора свършиха с ремонтите, повечето от тях, някои чакат това подпомагане. Не е правилно, трябва да им се даде, те ремонтираха и имат фактури за това и чакат да бъдат подпомогнати от държавата. Но това все още не се случва, до този момент само 14 къщи са подпомогнати от Междуведомствената комисия, от тях осем са за блъскане", разясни той.

До този момент са съборени две къщи, а първите оценки за стойността са с 50% по-високи от това, което комисията е оценила, каза още Станимиров. "Имаме оценки за една къща, която е блъсната, от 22 хил. лв., Междуведомствената комисия им изплати 11 хил., което е крайно недостатъчно. Тези живущи си пуснаха жалби, но все още няма резултат", поясни кметът.

По неговите думи на жителите на някои от 27-те къщи, определени за разрушаване, има предоставени 12 фургона, но това в никакъв случай през зимата не може да ги стопли. Крайно време е приоритетно тези къщи, които са за събаряне, да бъдат непременно обезпечени, заяви кметът. Няма да допуснем хората да останат на улицата, имат близки и роднини, където да останат през зимата, обеща Станимиров.

Подобно е и положението в близкото с. Дивотино, където са подадени 550 молби за помощ и около 20 къщи са определени за събаряне, информира кметът на селото Румен Сергиев. Една от най-тежко пострадалите къщи в селото е тази на Кръстинка Стойнева, в момента живее в малка странична постройка заедно с болната си от склероза майка, за която се грижи. На тези хора не им трябват пари, тези възрастни инвалиди какво ще направят с тези пари, на тях им трябва къде да живеят, заяви кметът Сергиев. Това трябва да е приоритет точно за такива хора, чиито статус е на инвалиди и пенсионери, които няма как сами да се оправят, допълни той. И двамата кметове отбелязаха, че откакто с въпросите на пострадалите се занимава министър Томислав Дончев процесът става малко по-бързо и лесно.

Българският народ винаги е показвал, че в момент на бедствия се е обединявал и е изваждал най-доброто от своята ценностна система – да бъде съпричастен и да бъде готов да подаде ръка. Това заяви председателят на БЧК Христо Григоров. "Нито правителството, нито БЧК, нито който и да е би могъл сам да се справи. Ние можем да се справим и да помогнем на тези хора, както помогнахме в с. Бисер. Да се обединим и да помогнем на тези хора, декември и януари вече е късно" призова Григоров.

Председателят на БЧК поясни, че кампанията на неговата организация цели да събере средства, които да бъдат вложени за изграждането на къщи за най-пострадалите от земетресението, а до момента са събрани 714 000 лв. Тези хора ще имат нужда от дългосрочно подпомагане, но сега най- належащото е да съберем малко пари и да помогнем на тези хора, които са на улицата, каза още Григоров. По негова информация за разпределянето на средствата ще се грижи национален обществен съвет.

БЧК не определя бенефициентите, това е задача на областната управа, ние получаваме окончателната информация, върху която работим и плащаме, поясни Григоров. "Оттук нататък ние ще продължаваме да се борим да съберем по-голям финансов ресурс. Ние считаме, че един обем около 1.5 млн. лв. 30-40 къщички, но в последствие нещата ще трябва да продължат", заяви той. Общественият съвет ще гарантира прозрачното похарчване на средствата, не трябва да се притесняваме, всичко е открито и всичко се проверява, няма да има грешки, увери Христо Григоров.

Средства за кампанията на БЧК могат да бъдат дарявани чрез СМС на номер 1255 на стойност 1 лев, по банков път на IBAN BG49UNCR70001519722244, както и на сайта на БЧК.

Редактор: Яна Баярова

Нов трус в Перник

Ново земетресение с магнитуд 2.5 по Рихтер е регистрирано в района на Перник към 20.00 часа през изминалата вечер, съобщиха от Национал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество