Изравнителните сметки за парно няма да са стряскащи

4917
Изравнителните сметки за парно няма да са стряскащи

Изравнителните сметки за парно няма да са стряскащи и шокови. Прогнозата е на управителя на една от фирмите за дялово разпределение и председател на Асоциацията на топлинните счетоводители Ася Ангелова, информира БНР. Според нея няма основание изравнителните сметки да парно тази година да са по-различни от миналите.

"Първо, работим в условията на същата нормативна уредба, т.е нямаме промяна в закона, нито в наредбата за топлоснабдяване, нито методиката, общите услови, договорите с топлофикация, всичко е както миналата година. Аз имам една статистика, на 1-ви април миналата година, 2012-а, цената е била, в София говорим, 87,39 лв. Сега от 1-ви април 2013-а е 80,12 лв. като междувременно на 1-ви юли сме имали промяна на цената, както и на 1-ви януари тази година. Но не очакваме някакви шокови или някакви стряскащи сметки", заяви Ангелова.

В хода на извънредното отчитане на топломерите в столицата миналия месец на 6 на сто от клиентите на топлинния счетоводител прогнозните дялове са били коригирани, припомниха от фирмата за дялово разпределение.

"Тези хора бяха заявили, че няма да ползват отопление. Но след като ние влязохме в домовете и отчетохме уредите, се оказа, че всъщност са ползвали. Т.е. в тази сграда, през всичките тези месеци от началото на отоплителния сезон, до месеца, през който ние сме влезли, през месец март, за тях един вид са плащали техните съседи, защото топломерът в абонатната станция отчита потребление, което според прогнозните дялове се е разпределяло между всички останали, които са заявили, че ще ползват или на които е бил изчислен прогнозен дял на база миналата година", каза тя.

Обсъждат се няколко варианта за отчет на отоплителните уреди, обясни Ася Ангелова: "Физически отчет на уреди, които не са с дистанционно отчитане, месечен отчет, реален, за всички, които са с дистанционно отчитане. От известно време се говори и за самоотчет, на което ние, бих казала, че не сме привърженици, защото тук много се размива моментът с отговорността. Ние сме привърженици на месечните отчети, на база реални отчети, на база уреди с дистанционно отчитане".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com