Как да направим хубава содена питка

50741
Как да направим хубава содена питка

По традиция питката за Бъдни вечер обикновено е содена.

Содената питка има един специфичен вкус и е характерна за това време на годината. Има и християни, които я приготвят с мая, тъй като не е продукт от животински произход.

В единия вариант за приготвянето на питката е необходим килограм брашно, който задължително се пресява поне два пъти, за да се обогати с кислород брашното, което трябва да бъде пшеничено.

Хлябът в България е евтин, но не чак толкова, ако погледнем и съседите

Анкетно проучване, осъществено от международната статистическа агенция Numbeo в периода май 2011 – февруари 2014 г., разкрива как...

След това лъжичка сода се угася в половин лъжичка оцет, добавят се щипка сол, щипка захар и хладка вода, която да е приятна за температурата на ръката. Прави се кладенче и започва месене.

Във втория вариант содата може да се замести с кубче мая, която се предлага в търговските мрежи и изпълнява същата роля.

Много е важно, преди да поставим паричката, да я измием. Тя трябва да бъде на стойност, на която може да се купи една църковна свещ, защото символизира късмет, успех, единство, благодарност. Идеята е паричката да бъде занесена в църква и с нея да запалим свещичка за здравето на спечелилия, късметлията, но и за здравето на неговото семейство и близки.

На повърхността на питката може да има символични знаци под формата на грозд, на домашни животни и задължително на житен клас.

Какво да сложим на трапезата, за да е добра годината

Трапезата за Бъдни вечер е символична. Тя пресъздава магията за плодородие и за сполука. Това каза за Радио „Фокус”- Бургас...

Винаги е важно на питката да е изрисуван или изрязан един кръст, като символ на християнската религия. Най-важната нагласа при замесване на питката е тя да се замесва с много обич, търпение, благодат, за добрите неща, които са ни се случили и с осмисляне на изпитанията, през които сме минали през настоящата година. Хлябът е символиката на живота, той е тялото Христово според християнската религия.

В делника хлябът символизира и добрите, но и не толкова лесните неща в живота. Замесването на хляба с благодарност и обич обикновено се извършва от домакинята в семейството. Възможно е в замесването на питката да се включат и малките помагачи, ако има такива в една фамилия, за децата е много приятно.

Обикновено питката се чупи след прекадяване от най-възрастния член на семейството и се нарича първо на Бог, после на дома, добитъка или бизнеса в съвременния свят. Оттам нататък по ред на възрастовите групи се дава по парче на всеки от седящите на трапезата.

Съветите са на Мариана Кукушева, председател на Консултативния съвет по зърното, председател на управителният съвет на Националният браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите и член на Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес” за агенция Фокус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com