Хлябът в България е евтин, но не чак толкова, ако погледнем и съседите

23925
Хлябът в България е евтин, но не чак толкова, ако погледнем и съседите
Снимка: Getty Images

Анкетно проучване, осъществено от международната статистическа агенция Numbeo в периода май 2011 – февруари 2014 г., разкрива каква е цената на 500 грама пресен хляб в различните страни по света. Респондентите са били питани колко лева плащат, за да си купят половин килограм хляб.

В повечето случаи се оказва, че колкото по-отдалечено е едно място от шестте континента, толкова по-висока е цената на основния хранителен продукт.

Какво се случва когато спрем да ядем хляб

Манията по нисковъглехидратната диета набира все повече сили. Хлябът е забранен. Пастата – надценявана. Диетолозите експериментир...

България е сред страните в света, в които хлябът е по-евтин. От общо 182 държави и административни територии, ние сме на 146-ата позиция. Тук половин килограм пресен хляб най-често струва около 0,65 долара (1, 17 лева).

Любопитно е, че насъщният в някои от съседните на България страни, например Македония, Сърбия и Турция, е по-евтин от този у нас. И при сърбите, и при македонците хлябът се продава за 0.57 долара, докато на югоизток е даже още по-евтин – 0.50 щатски долара струва половин килограм хляб в Турция.

Най-скъп на Балканите е хлябът в Словения и Гърция, съответно 1.58 и 1.14 щатски долара.

Според резултатите от класацията, най-скъп излиза хлябът на Бермудски острови. Жителите на британската задморска територия плащат по 5.38 щатски долара, за да се сдобият с насъщния.

Гренландия е второто място на Земята, в което хлябът струва най-скъпо. Едно парче от 500 грама в задморска датска територия струва 4.12 щатски долара.

Хлябът поскъпва с 10% при скок на цената на тока

Скок в цената на хляба и тестените изделия до 10%. Това предвиждат производители, ако токът за бизнес поскъпне. Другата прогноза е свър...

Третото място в класацията заема Монако – любимото място за забавление и почивка на новобогаташите от Източна Европа и Русия, където насъщният струва 4.10 долара.

Следващите страни в класацията са Бахамите (4.08 долара), Норвегия (3.96 долара), щатското владение Гуам (3.77 долара) и Британските Вирджински острови (3.75 долара).

В глобален мащаб, най-ниска цена за хляб плащат живеещите в най-бедните страни. Според класацията на Numbeo, хлябът е най-евтин в Молдова (0.32 долара за 500-грамово парче), Бутан (0.25 долара), Афганистан (0.24 долара), Габон (0.21 долара), Тунис (0.21 долара), Алжир (0.19 долара) и Гамбия (0.17 долара).

Интересен факт е, че Numbeo е създадена от Младен Адамович - сърбин, който е работил като софтуерен инженер в Google. Социологическата агенция работи основно с данни, които подават потребителите ѝ.

Източник на данните: Nation Master; Numbeo.

Кукушева: Увеличението на цената на тока ще се отрази много зле на производителите

Много зле ще се отрази увеличението на тока на производителите. Трябва да се сложи край на това да се третира бизнесът като човек, кой...

Aвтор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари