КЗД: Такса "дете" в заведенията не е дискриминационна

688
КЗД: Такса "дете" в заведенията не е дискриминационна
Снимка: Thinkstock

Такса "дете" в ресторантите не е незаконна и не представлява дискриминация, реши Комисията за защита от дискриминация, която разгледа случай на по-високи цени в менюто за деца в старозагорско заведение.

Според комисията няма дискриминация, ако в меню на ресторант или друго заведение за обществено хранене има друга, по-висока цена за консумация, относно родители, които са отишли там с децата си.

Живка Александрова беше подала преди време жалбата в КЗД и сега обжалва решението на комисията в съда.

В София се проведе акция срещу неправилното паркиране пред нощни заведения

Специализирана операция срещу неправилното паркиране пред нощни заведения бе проведена за вчера, 12 февруари, от 22.00 часа до 4.00 час...

Такса „дете“ в заведенията е шега, дори престъпление, коментира пред БНР Веселин Албантов, член на УС на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

"В Наредбата за категоризация ясно и точно е отразено къде децата не трябва да ходят. Те не трябва да ходят по дискотеки, не трябва да ходят там, където се правят нелицеприятни неща, но в заведение за публично ползване, като заведение за обществено хранене, да забраняваш на родителите и да им налагаш допълнителни такси, това е отвратително. Това е неприемливо и няма такава практика по цял свят", заяви той.

Психологът Яна Алексиева сподели мнението на Веселин Албантов.

"Много ме учуди комисията по дискриминация, която излезе с такова становище, че прие този акт за нещо нормално и право на избор. За нас е много важно да си помислим, защо сме си позволили да дискриминираме по този начин децата и въобще в какво положение поставяме семейството, дали да отиде на заведение или да си остане в къщи", заяви тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com