МВнР: Холандският премиер да се разграничи

6416
МВнР: Холандският премиер да се разграничи
Холандското правителство изрази съжаление по отношение на ефекта от сайта на Партията на свободата, но ние не сме доволни

Холандското правителство изрази съжаление по отношение на ефекта от сайта на Партията на свободата. За нас обаче това не е достатъчно. Това заяви говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева по БНР.

"Ние искаме премиерът на Холандия да се разграничи от мотивите, които стоят зад правенето на този сайт. Този сайт имплицира една мотивация, която е против Хартата на основните права на ЕС, където изрично се казва, че не може да се дискриминира по признак "гражданство", а мотивите за този сайт са именно такива.

Холандският принц в критично състояние. Изваден полужив изпод лавина!

Холандският принц Йохан Фрисо, втори син на кралица Беатрикс, е в критично, но стабилно състояние, след като бе изваден изпод лавина в ...

ЕК е пазителят на европейските закони. Комисията е тази, която трябва да се грижи за това те да бъдат спазвани. В случая реакцията на Комисията е негативна по отношение на случилото се, но тъй като този сайт, според тях, не води поне засега до някакви законодателни или други промени, те не виждат смисъл в по-сурова реакция. Според мен тук е много важна реакцията на нашите евродепутати", добави мнението си тя.

Според говорителя на МВнР, трудовата емиграция от Централна и Източна Европа до голяма степен е помогнала на тези икономики през последните години: "Това е нещо, което трябва ясно да браним. Последното разширяване на ЕС допринесе затова Европа да бъде икономически по-добре, отколкото за някакъв тип социално-икономически проблеми. Те съществуваха и преди това. Те може би сега са по-видими заради кризата, но при всички случаи не са източноевропейците причината за тях. Не случайно основните икономически проблеми в момента не са в новите страни-членки".

"Съществуването на подобен сайт води единствено до дискриминационни и ксенофобски настроения. Притеснителна е тенденцията – днес е Холандия, а утре може да бъде Италия или други страни", коментира евродепутатът Илиана Иванова. Чрез нейната интернет страницата тя е отправила покана за среща към председателя на холандската Партия на свободата Херт Вилдерс. "Разбирам притесненията на г-н Вилдерс, но съм далеч от мисълта, че единствено източноевропейците причиняват престъпност в Холандия. Сигурна съм, че има и холандци, и французи, и германци, които не спазват правилата. Не мисля, че трябва да се фокусираме върху една група граждани – източноевропейци, и да ги заклеймяваме по този начин", категорична е тя.

Илиана Иванова коментира още: "От доста време работя по темата и за ограниченията за български работници. На мен ми се ще ЕК да беше малко по-твърда и активна в отстояването на тези принципи. Радвам се, че вчера излезе изявление от комисаря Ларсо Андор за ограниченията, което беше малко по-различно от досегашните безразлични коментари. Той заяви, че ще изисква допълнителни доказателства от държавите за мотивите им за удължаване на ограниченията за български и румънски работници. Той ще настоява дори до края на годината тези ограничения да бъдат премахнати. Това е позицията, която трябва да има ЕК като един истински пазител на договорите".

Холандският външен министър разговаря с посланиците на 10 страни заради дискриминационния сайт

Холандия се опита да успокои раздразнението на партньорите си от Централна и Източна Европа, които протестират срещу създаден от крайно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com