Холандският външен министър разговаря с посланиците на 10 страни заради дискриминационния сайт

4390
Холандският външен министър разговаря с посланиците на 10 страни заради дискриминационния сайт
Дипломатите изразиха протест срещу Герт Вилдерс

Холандия се опита да успокои раздразнението на партньорите си от Централна и Източна Европа, които протестират срещу създаден от крайнодясната Партия на свободата сайт, приканващ холандците да сигнализират за "неудобства", причинени от граждани на тези страни, предаде Франс прес.

Холандският външен министър Ури Розентал прие посланиците на 10 страни от Централна и Източна Европа, които са членки на ЕС, се казва в изявление на министерството.

ЕП се зае сериозно с холандската провокация

Европейският парламент се зае сериозно да проучи скандалния и дискриминационен сайт на крайната десница, който призовава гражданите да ...

Дипломатите изразиха протест срещу сайта, създаден по поръчка на крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс. Партията не е член на управляващата коалиция в малцинство на премиера Марк Рюте, но я подкрепя в парламента. "Нарочването на определена група хора, живеещи в Холандия, е явно дискриминационно и унизително в намеренията и целите си", заявиха в отворено писмо във вторник посланиците на десетте страни - България, Румъния, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Литва, Латвия и Естония.

На срещата с дипломатите Розентал повтори вече изразената от премиера на Холандия позиция, че сайтът на Партията на свободата няма нищо общо с правителството. "Министърът заяви на посланиците, че сайтът е отговорност на Партията на свободата", съобщи холандското външно министерство след срещата. Министърът освен това е подчертал, че правителството "има много положително мнение за приноса на работниците мигранти от Централна и Източна Европа към холандската икономика".

Партията на свободата лансира на 8 февруари сайт, в който приканва холандците да съобщават за "неудобства", които според тях са причинени от пристигането в Холандия на граждани на страни от Централна и Източна Европа. Според говорителка на партията сайтът получава по около 10 000 оплаквания на ден.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа