Най-важното за деня, 10 март 2023 г.

3012
Най-важното за деня, 10 март 2023 г.
Снимка: Община Пловдив

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 10 март.

ВЪЗМОЖЕН Е ФОТОФИНИШ МЕЖДУ ПП-ДБ И ГЕРБ НА ИЗБОРИТЕ: ДОБРОМИР ЖИВКОВ В „ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Пет партии влизат в следващия парламент, а ПП-ДБ водят с 0,5% пред ГЕРБ-СДС. Това показват резултатите от последното проучване на Маркет линкс. В „Отговорите със Спасиана Кирилова“, седмичното обзорно предаване на Actualno.com., разговаряме със социолога Добромир Живков, управител на агенцията. Според него е вероятен фотофиниш между коалициите ПП-ДБ и ГЕРБ на изборите.

ДВЕ ГОДИНИ ПО-КЪСНО: КОЛКО ПАРИ ПОХАРЧИХМЕ ЗА ИЗБОРИ И КАКВО МОЖЕХМЕ ДА НАПРАВИМ С ТЯХ?

След по-малко от месец отиваме на петите избори за Народно събрание, а историческата ирония е, че те ще се случат точно две години след последните редовни избори (бел.ред. за 45-ия парламент на 4 април 2021 година). 

ГЕРБ ОБЕЩА 1 500 ЛВ. МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА. ПП-ДБ: СРАМОТА, ПРОДАВАЧИ НА МЕЧТИ

Ние предлагаме брутна заплата от 3 000 лв., което означава минимална работна заплата от 1 500 лв. Това каза Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС по време на дебат в ефира на Нова телевизия на тема заплати, пенсии и доходи.

СЪВЕТЪТ НА ЕВРОПА Е ПРОТИВ МЕХАНИЗМА НА "ВЪЗРАЖДАНЕ" ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Съветът на Европа се обяви против механизма на „Възраждане“ за разследване на главния прокурор, което трябва да се извършва от директора на следствието. Законопроектът, предложен от Иво Русчев от партията на Костадин Костадинов, мина на първо четене в 48-ото Народно събрание, но не стигна до второ дори в комисия.

СЪДЯТ БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПА ЗАРАДИ ЛИПСАТА НА МЕСТА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ: НМД В „ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

„Ние от Национална мрежа за децата и нашата мрежа за правна помощ, която обединява водещи адвокати и правозащитници, инициирахме предявяването на колективен иск пред Европейския комитет за социални права към Съвета на Европа във връзка с проблема за местата в детските градини, но също така и с други същностни проблеми на системата за образование и грижи в ранна детска възраст.“ Това каза в предаването „Отговорите със Спасиана Кирилова“ Георги Еленков, юрист от Националната мрежа за децата (НМД).

ОДИТ В "ЕЛ БИ БУЛГАРИКУМ": СКЪПИ КОЛИ, БОНУСИ НА КАЛПАК И ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА МЛЯКО

Скъпи коли, бонуси на калпак и повече пари за мляко - това са само част от констатациите от назначения одит на дейността на дружеството "Ел Би Булгарикум", става ясно от съобщение на Министерство на икономиката. Сред нарушенията е и фотосесия за хиляди левове.

ВЕЛИКО ЖЕЛЕВ СЕ НАОПЛАКВА ОТ ПОЛИТИЦИТЕ И СЕ ЗАКАНИ ДА СЕ ИЗНЕСЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Искрено се надявах политиците да не посегнат на бизнеса. Като идват изборите, политиците без значение от коя партия почват да ругаят сторителите. Ние работим с избраните кметове, с правителството, с Народното събрание – хората, които са избрани. Това заяви бизнесменът Велико Желев, който беше арестуван на 6 март.

НАНКОВ: ОТ 1 АПРИЛ ПЪТИЩАТА ОСТАВАТ БЕЗ ПЪТНА ПОДДРЪЖКА (ВИДЕО)

Знаете ли, че от 1 април нашите пътища остават без пътна поддръжка? Това коментира Николай Нанков от ГЕРБ в качеството си на бивш министър на регионалното развитие по време на дискусия "Мисия безопасни пътища", организирана от Института по пътна безопасност. 

ЩЕ ПОИСКАМЕ ГРАЖДАНСКА КВОТА В СЕМ: СВЕТЛАНА БОЖИЛОВА В „ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Сега, след като минат изборите, екипът, който е правил проектозакона „Свободно слово“(в края на 90-те години на ХХ век, бел. ред.), законопроект, към който Европейската комисия нямаше нито една забележка, но той влезе и излезе, за да бъде в сила сега действащият Закон за радиото и телевизията от 1998 г., внасяме предложение за гражданска квота в Съвета за електронни медии (СЕМ) от четирима души. Това каза в предаването на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“ доц. Светлана Божилова, преподавател във ФЖМК, създател на студентската телевизия Алма Матер и дългогодишен член на НСРТ, както се наричаше СЕМ навремето.

"ОТГОВОРИТЕ“: С ГЕОРГИ ЕЛЕНКОВ, СВЕТЛАНА БОЖИЛОВА И ДОБРОМИР ЖИВКОВ (ВИДЕО)

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“: Липсата на места в българските детски градини стигна до Съвета на Европа. Заведено е дело. Разговор с Георги Еленков от Национална мрежа за децата.

ОБКРЪЖАВАНЕТО НА БАХМУТ ОТ РУСНАЦИТЕ ЗАСЕГА СЕ ОТЛАГА (ВИДЕО)

Украинската армия успешно отвори посоката от Часов Яр през Хромово към Бахмут, за да може да доставя необходимите припаси на украинските защитници в града-символ на украинската съпротива срещу войниците на руския диктатор Владимир Путин. Това вече е видно и от видеокадри, показващи възстановяването на важен мост по ключовия път през Хромово: Украйна изглежда се готви да отстъпи от Бахмут, руски командир с важно предупреждение (ВИДЕО)

МОЖЕ ЛИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА ДА ДОВЕДЕ САЩ ДО ОРЪЖЕЕН ДЕФИЦИТ?

Конфликтът в Украйна разкри неспособността на военнопромишления комплекс на САЩ бързо да увеличи производството на много видове оръжия и особено на боеприпаси, пише The Washington Post. Най-големият военен бюджет в света не успя да се справи с решаването на този проблем.

АНАЛИЗ: ЗАПАДЪТ ГУБИ ИНФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА В УКРАЙНА

Западът губи войната на възприятията, която се разигра около Украйна, пише колумнистът на Bloomberg Михир Шарма. Създаденият образ на Киев вече не работи. Развиващите се страни искат да чуят Запада да говори за мир, а не за „защита на Украйна“. Колкото по-дълго съюзниците на Киев отказват да преговарят за компромисите, необходими за прекратяване на боевете, толкова по-слаба ще става тяхната позиция на световната сцена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com