Кой ще е новият генерален директор на БНТ?

8214
Кой ще е новият генерален директор на БНТ?
Снимка: БГНЕС

Осем са кандидатите за генерален директор на Българската национална телевизия. Това съобщиха от Съвета за електронни медии, след като в 17 часа днес изтече крайният срок за подаване на документи.

Броят на претендентите за стола на Емил Кошлуков е изненадващ при положение, че към вчерашна дата настоящият генерален директор беше единственият, който бе заявил официално желанието си за втори мандат. Желаещите да заемат позицията имаха 24 работни дни да заявят участие в конкурса, но по традиция всички изчакаха до последния момент. Така своите концепции по реда на приемане са подали Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

Биографиите

Към настоящия момент Сашо Диков е водещ на предаването "Евродикоф" по Евроком. Работил за БНТ, главно по “Ефир 2“. Бил е програмен директор на Канал 3 и водещ на спортните предавания “Едно към едно“ и “Спорт в обектива“, както и на политическото – “Пет за Четири“ по същата телевизия. До 2015 г. води предаването “Дикоff“ по Нова Телевизия.  Беше програмен директор и на телевизия BiT, която напусна през 2018-а година след смяна на собствеността й. Той бе кандидат за генерален директор на БНТ и на предишния конкурс, когато отправи много остри критики към начина на управление на телевизията.

Ирина Величкова е определяна от мнозина като голямата изненада в надпреварата. режисьор и специалист по авторско и медийно право. Завършила е право в СУ “Св.Климент Охридски“ през 1992 г. През повече от половината си професионална кариера е работила в обществени медии – Българска национална телевизия – юрисконсулт (1994-1995), главен юрисконсулт (1999-2004), Българско национално радио – правен консултант и процесуален представител (2006-2010), директор на дирекция „Правна и човешки ресурси“ (2010-2013). Още за Ирина Величкова четете тук.

Сашо Йовков е дългогодишен спортен журналист, като има стаж като такъв в БНТ повече от 20 години. Той беше един от конкурентите на Кошлуков в конкурса за генерален директор на телевизията през 2019-а, но не беше избран. Малко след това дългогодишният журналист стана ръководител на новосформираната дирекция "Спорт", но бе освободен изненадващо в началото на 2020 г. "Сега изтече 6-месечният изпитателен срок и решението на Управителния съвет е договорът да не бъде продължен", обясни тогава генералният директор на телевизията.

Василена Матакиева е част от управителния съвет на БНТ. Работи в обществената медия от 1992 г. като водеща на спортни предавания и новини, и автор на телевизионни филми. През 2005 г., е пресаташе на Българския олимпийски комитет и участва в подготовката на кандидатурата на София за домакин на Олимпийски игри. От 2009 г. е преподавател в магистърската програма по спортна журналистика в НСА.

Средно аритметично плюс среден пръст равно на шеф на БНТ

Нерадостна съдба има националната ни телевизия - като почти всяко нещо, назовавано "национално". Ярко изключение е националният отбор п...

Емил Кошлуков е настоящият генерален директор на БНТ, чиито мандат изтича официално на 5 юли. Той беше избран на поста през 2019 г., след като тогавашният ръководител Константин Каменаров напусна заради присъда за шофиране след употреба на алкохол. Дотогава - в продължение на година и половина, Кошлуков беше програмен директор на Канал 1 и водещ на обзорното публицистично предаване "Още от деня", което се излъчва всеки делничен ден.

Преди да влезе в ръководството на БНТ, Кошлуков е бил водещ на коментарното предаване "Факторът Кошлуков" по TV7. През 2013 година влиза в съвета на директорите на "Краун медия" - компанията - собственик на TV7 (тогава собственост на Цветан Василев). За кратко през 2014 г. става и изпълнителен директор на TV7 и News7. По това време каналът се финансира от фалиралата КТБ. След свалянето на "Факторът Кошлуков" от TV7 предаването се прехвърля в “Канал 3“. Кошлуков управляваше и продуцентската компания "Ноу фрейм медия" АД.

При кандидатстването си за директор през 2017 г. Кошлуков бе декларирал, че е работил като програмен директор на телевизия "Алфа". През 2019 г. обаче трудовият му стаж в партийната телевизия на "Атака" бе заличен от подробната биографична справка на сайта на БНТ. Този факт даде повод на настоящият председател на парламентарната комисия по култура Тошко Йорданов да поиска проверка от СЕМ за достоверността на документа и след това настоя за предсрочното му освобождаване. В комисията имаше и обсъждания по темата, а СЕМ в стария си състав започна проверка, но тя не даде резултат и той ще довърши мандата си. Бюджетът на БНТ също беше намален от парламента с коментари, че след смяната на директора може да бъде редактиран при актуализацията от юли.

Венелин Петков е бивш шеф на новините в БТВ. Работил е в БНТ за кратко, след завръщане от обучение в САЩ и стаж в CNN, а след това започна в първата частна национална телевизия от създаването й. Дълги години е и водещ на новините по БТВ заедно с Гена Трайкова. След смяна в ръководството на телевизията през 2020 г. Петков е oсвободен като директop "Hoвини, актyaлни предaвaния и cпopт", а на нeгoвo мяcтo e нaзнaчeн вoдeщият на сутрешния блок Aнтoн Хекимян. Носител е на престижната американска награда за телевизионна журналистика Peabody Award за документалния филм „Пътуване в Афганистан: Опиум и рози“ (2007). От 2021 е преподавател по Global Perspectives в/във ЧСУ Izzie Science for Kids,където изцяло преподава на английски език.Освен това активно участва в актуални предавания на българските медии,коментирайки политически и социални теми.

Красимир Ангелов е роден в Кърджали. Завършил е журналистика в СУ “Св. Климент Охридски“. Осемнадесет години е кореспондент на БНТ за Кърджали. Бил е кореспондент на в. “Преса“. Ангелов е бивш директор на БНР Радио Кърджали, който през 2013 г. също се кандидатира за шеф на БНТ.

Изтича срокът за участие в конкурса за шеф на БНТ

Днес изтича крайният срок за подаване на документи от кандидатите за генерален директор на Българската национална телевизия. Самият изб...

Светлана Божилова е доц. д-р по телевизионна журналистика в Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Директор е на Националната университетска телевизия "Алма матер" и ръководител на Европейската студентска телевизионна мрежа по програма "Младежта в действие" на Дирекция "Култура и образование", ЕК. Учредител на граждански форум "Свободно слово" - член на авторския екип, създал проекта на Закона за радиото и телевизията през 1998 г.

Процедурата

Изслушванията на концепциите ще бъдат на 27 и 28 юни, а на 29-и членовете на СЕМ ще гласуват. За да бъде избран нов генерален директор, той трябва да получи най-малко три гласа от петимата. Ако никой не получи толкова, един час по-късно се насрочва второ заседание. В случай че и на него не бъде избран генерален директор, един час по-късно се насрочва ново заседание. Ако и на третото поредно заседание не бъде избран генерален директор на БНТ, процедурата се прекратява.

Напомняме, че регулаторът е с четирима нови членове и именно в такъв подновен състав ще избира шеф на обществената телевизия. Новите членове от парламентарната квота са специалистът по медийно право и юрист Симона Велева, която бе предложена от "Продължаваме промяната", и журналистите Пролет Велкова, номинация на "Демократична България". Тя не получи подкрепа от "Има такъв народ", а беше избрана с гласовете на БСП и при отсъствието на ДПС от залата.

От квотата на президента в СЕМ влязоха  журналистката от бТВ Габриела Наплатанова и настоящата председателка на регулатора Соня Момчилова. Името й се свързва и с "Има такъв народ", защото е работила за Слави Трифонов. Петият член е избраната през 2019 г. от парламентарната квота по предложение на ГЕРБ Галина Георгиева.  Припомняме, че при нея възникна казус, свързан с образованието й. Висшето образование на Георгиева е Аграрна икономика.  Част от журналистическата гилдия не прие добре назначаването й за член на СЕМ именно поради това ѝ висше образование, което няма нищо общо със сферата на медиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com