Възможен е фотофиниш между ПП-ДБ и ГЕРБ на изборите: Добромир Живков в „Отговорите“ (ВИДЕО)

10445

Пет партии влизат в следващия парламент, а ПП-ДБ водят с 0,5% пред ГЕРБ-СДС. Това показват резултатите от последното проучване на Маркет линкс. В „Отговорите със Спасиана Кирилова“, седмичното обзорно предаване на Actualno.com.,разговаряме със социолога Добромир Живков, управител на агенцията. Според него е вероятен фотофиниш между коалициите ПП-ДБ и ГЕРБ на изборите. „Вероятно е наистина да имаме фотофиниш, но от друга страна трябва да отчетем какво могат да предложат двете основни политически сили понастоящем. И съответно да анализираме, както правим, електоралните нагласи отвъд тези български граждани, които са декларирали твърдо, че ще гласуват на предстоящите избори. Т.е. започвайки отзад напред мога да кажа, че има известен електорален резерв сред почитателите на ГЕРБ, но от друга страна трябва да отчетем политическия контекст. А той е, че ГЕРБ се опитват да предложат нещо, още от това, в което страната живее през последните 12 години с изключение на последните две вече. В този смисъл това не е особено вдъхновяваща тема или позиция за да влезеш в една предизборна кампания, имайки предвид, че България като цяло не се представя през последните десетина години особено блестящо, сравнявайки я с останалите европейски страни.

От друга страна имаме коалиция, която сякаш поне от симпатизиращите й българи, беше очаквана отдавна и се искаше поне от година и нещо. И това може да раздвижи сякаш малко или много електоралната картина и разпределението на силите между политическите партии. И все пак не трябва да пропускаме и неприятния за цялата страна и за цялото ни общество според мен случай с обявяването на Магнитски 2, което отново показва, че българските институции трудно успяват да свършат своята работа и нашите партньори се налага да ни дават вече не просто някакви меки знаци, които дори често не стигат до публичното пространство. А говорим бусвално за жълт картон, погледнато от моя гледна точка. Затова имаме както потенциал, така и рискове и пред едната, и пред другата страна.

Магнитски 2 няма да бъде демотивация за хората да гласуват, ако търсим обратната посока дали може това събитие да мотивира българските граждани. Може и това е протестният вот срещу модела ГЕРБ, който всъщност започва плавно да се връща според мен, да набира сили, защото тази тема се превръща отново в център на публичния дебат и на разделението в обществото. На заден план минава вече това геополитическо разделение, което беше провокирано от войната в Украйна. Всъщност се връща дневния ред от 2020-2021 година, т.е. промяна срещу статукво, стабилност срещу известна, естествено, нестабилност, носена от която и да е било социално-икономическа промяна във всяка страна.“

Възможни ли са още едни парламентарни избори заедно с местните наесен, ще научите от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю