Новини или Novini – картината на печата за 20 май

2996
Новини или Novini – картината на печата за 20 май
Снимка: iStock/Guliver

Австрийският канцлер Себастиан Курц драматично дръпна шалтера на коалиционното си правителство и обяви нови избори беше главната новина от изминалия 19 май, ето кои са акцентите в днешния печат.

Сега

Голяма част от банките у нас не приемат нотариално заверени пълномощни и отказват да извършват финансови операции чрез оправомощените лица, показа проверка на изданието. Банките признават единствено пълномощни, съставени по техен образец и подписани пред техен служител едновременно от титуляря и упълномощеното лице. За друг акцент вестникът е избрал безпрецедентната полицейска акция по издирването на 43-годишния Стоян Зайков, който е заподозрян в убийството на 38-годишната Милена Шишкова от Костенец. В търсенето е включено всичко налично в МВР - високопроходими автомобили, бронирани машини, следови кучета, термокамери, хеликоптер, барети, жандармерия, психолози, цивилни оперативни работници.

24 часа

Водещ акцент в днешното издание е интервю с министъра на външните работи на Германия Хайко Маас, според когото германските фирми са много доволни от условията в България. Изданието ни информира, че по републиканските пътища ще бъде положена нова маркировка, а това ще струва 63 млн. лв. 

Труд

Според вестника заради "фалшификации" на еколозите местните хора по Черноморието не могат да се възползват от имотите си. Вестникът информира и че предстоят проверки на 19 къщи за гости в Сапарева баня. Проверката е по нареждане на прокуратурата и се извършва от икономическа полиция.

Монитор

Водещ акцент във вестника е новината, че заради лошата пролет ранните череши са с 2 - 3 лв. по-скъпи на пазара от миналия май. Според Живка Гроздева от Асоциацията на овощарите в България реколтата от череши в България ще е наполовина по-малка заради сланите. Изданието съобщава още, че 7707 кандидат-пенсионери са хората подали заявление за пенсиониране от началото на годината до 7 май 2019 г., когато стана ясно, че коефициентът, по който се определя размерът на пенсията, може да се определя по старата и по новата методика. Те са и първите, които ще избират между изчисляване на базата на три последователни години с висок доход и осигурителни вноски, или на основата на доходите, които са получавали след 2000 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com