X
 
 

Доста банки не приемат безусловно нотариално заверено пълномощно

17913
Доста банки не приемат безусловно нотариално заверено пълномощно
Снимка: iStock/Guliver

Повечето банки у нас не приемат нотариално заверено пълномощно и отказват да извършват финансови операции при представянето му. Банките признават единствено пълномощни, съставени по техен образец и подписани пред техен служител едновременно от титуляра и упълномощеното лице. Някои изискват и периодично подновяване на пълномощни, дори срокът им да не е изтекъл. Така частните финансови институции на практика не признават нотариусите и тяхната функция, възложена им със закон от държавата да удостоверяват истинността на документи, подписи и да прехвърлят имущества, коментира в. "Сега" след проверка по сигнал на читатели.

Оказва се, че според банката правилата с пълномощните може да са много различни. Например - Райфайзенбанк приема заверен от нотариус подпис на титуляр само "по изключение", като това е посочено в общите условия на банката. Пощенска банка пък признава пълномощно с нотариална заверка, но само ако тя е направена през последните 12 месеца. А има и банки, които настояват да има предварително писмено известие от клиента, че ще прати пълномощник. Все още има и трезори, при които няма проблем да се ползва нотариално заверено пълномощно.

"Алианц Банк" започна да връща на клиенти средствата, откраднати от служителка

Алианц Банк България е започнала да изплаща средствата на клиентите, засегнати от мащабното присвояване на пари от страна на служител...

Напълно естествено проблемите при случаи с пълномощно се появяват в случаи на тежко болни хора, които няма как да отидат лично в банката. Преди години такъв случай придоби популярност във Facebook - заради човек в краен стадий на рак, който не можеше да отиде до банковия офис.

Подобен е и случаят с А.С., издала преди три години пълномощно на дъщеря си да я представлява пред Райфайзенбанк и от нейно име да извършва надлежно описани финансови операции. Междувременно здравословното състояние на възрастната жена се влошава, тя изпада в деменция и вече не е в състояние да потвърди пред банката пълномощното. Повече от два месеца дъщеря ѝ се опитва да получи подновената банкова карта, на която пристига пенсията, но банката не гледа на случая като "изключение" и не признава безсрочното нотариално заверено пълномощно. Банковите служители отказват както да предадат новата банкова карта на упълномощената дъщеря, така и тя да тегли пари от нея на каса. И отсичат, че щом държателят на сметката е в състояние да не може да изрази волята си, роднините ѝ е добре да предприемат действия по назначаване на настойник или попечител по реда на закона за лицата и семействата. А това означава достъпът до пенсията от 200 лв. да се отдалечи най-малко с още година - времето, през което трябва да се водят съдебни дела за попечителство, без да се броят разходите за това. В отговор на възражението на роднините Райфайзенбанк посочва, че тези строги вътрешни правила всъщност целят "опазване на законните интереси на клиента".

"Недопустимо е банките да не признават нотариално заверени пълномощни. Не е редно заради това, че някой може да злоупотреби, да се ограничава гражданският оборот", коментираха нотариуси. От Нотариалната камара припомнят, че от средата на 2016 г. всички банки имат достъп до информационната система "Единство", където всеки нотариус е задължен още същия ден да публикува пълния текст на заверените от него пълномощни. Така всяка банка, вместо да звъни на отделните нотариуси, може да провери достоверността на представените пред нея формуляри и подписи. И при липса на вписване или разминаване в данните да откаже да обслужи пълномощника. "Така че ние защитата на пълномощника сме я дали и с включването на банковите пълномощни в този регистър отговорихме на желанието на банките за по-голяма сигурност на клиентите", напомнят нотариусите.

Някои банки събират такси от клиентите си за проверка на представеното пълномощно в регистър "Единство". Самият достъп на банките до регистъра на Нотариалната камара също е платен, но едва ли това може да е причината те да се отказват да работят с пълномощни, заверени от нотариус.

Признание от висш нотариус: За завещание може да бъде признат хвърчащ лист

Хвърчащ лист, написан дори не точно от собственика на дадено имущество, но подписан и датиран може спокойно да послужи като завещание и...

Адвокати, които работят по банкови дела, също реагираха остро на поведението на банките и смятат, че те нямат основание да не приемат нотариална заверка, още повече ако намират потвърждение за нея в регистъра на Нотариалната камара. "Та нали това е целта на нотариалната заверка - да гарантира, че действително упълномощителят е лицето, което е вписано. Ако банките искат титулярът и оправомощеното лице да подпишат пълномощно единствено пред тях, какъв е смисълът тогава от нотариалната заверка", коментира адвокат Веска Волева, която има голям опит в съдебните дела срещу банки.

Законови тенденции

Банките постоянно правят правилата си по-строги, тъй като законовата уредба става по-строга заради прането на пари. Затова при фирмите, където управителят е упълномощил даден служител, банките искат подновяване на пълномощното през определен период от време. Чести проверки се правят и заради фирмите бушони в схемите за източване на ДДС, които обикновено се водят на малоимотни граждани, но се представляват от трето лице. Правните отдели на банките са най-натоварените заради непрекъснатите проверки на преводи и документи да не би да са свързани с пране на пари.

Още от ИКОНОМИКА:

Нова рекордна година за Lenovo – 2021 прескочи бариерата от 70 милиарда долара приходи, достигайки 2 милиарда долара нетна печалба

Към кои държави Европа изнася най-много отпадъци?

КЕВР направи важна стъпка за стартиране на газовата връзка с Гърция от 1 юли

Пламен Димитров: Повечето мерки на правителството не са добри

Кампания за устойчивостта на кънтри мениджъра на KBC с първо място в PR Приз

Българската следа в газовата война между Русия и Германия

Енергиен експерт разказва: Имаме залежи от шистов газ, които ни решават проблема с "Газпром"

Енергиен експерт твърди, че няма нито една преведена рубла за получаване на газ

Красен Станчев: От гледна точка на домакинства и пенсионери инфлацията ще бъде поне 20%

Българската култура в цифри

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com