Облагането с ДДС пречи на хранителните дарения

6999
Облагането с ДДС пречи на хранителните дарения

Основен проблем пред хранителното подпомагането на нуждаещи се в България е облагането с ДДС на дарените продукти, заявиха от Българската хранителна банка (БХБ). Сред другите предизвикателства се нареждат липсата на устойчиви програми за хранене и капацитетът за приемане и раздаване на дарените храни от страна на организациите.

В редица страни от ЕС действат облекчителни режими на данъчно облагане, чиято цел е да стимулират компаниите да даряват храни в срок на годност, които не биха могли да бъдат реализирани в търговската мрежа. За разлика от България, в 13 европейски страни дарените храни не се облагат с ДДС. В началото на 2013 г. Европейската комисия препоръча на страните-членки да осигурят нормативна възможност дарителите на храни сами да определят стойността на дарението, с което да се позволи намаляване на ДДС върху дарените храни, без това да бъде прието като подбиване на пазарните цени на съответните продукти. 

Дестатис: 22,3% са под прага на бедността в България

През 2010 г. 22,3% от населението на България са живеели под прага на бедността, което е далеч над средния показател от 16.9% за Евро...

За 11 месеца оперативна работа Българска хранителна банка е получила над 240 тона дарени храни, съобщи организацията. Макар че по различни причини не са пуснати за продажба в магазините, от БХБ увериха, че продуктите са напълно годни за консумация. Дарените храни са били раздадени на 6 000 нуждаещи се в над 15 града в страната. 25% от продуктите са били мляко и млечни продукти, а 35 на сто - пресни плодове и зеленчуци.

Неотдавна статитика на Евростат за 2011 г. показа, че близо половината българи живеят на прага на бедността, а 60% търпят сериозни материални лишения. Средното ниво на този показател за ЕС е едва 18 на сто.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com