Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хранителните добавки – все по-разпространени, но информирани ли сме

28 май 2024, 12:50 часа • 4656 прочитания

През последните години хранителните добавки стават все по-популярни и се превърнаха в част от режима на съвременния човек в стремежа му за подобряване на здравето и качеството на живот. Но въпреки нормативните изисквания и регистрационния режим, все още хората не знаят на какви условия трябва да отговарят хранителните добавки и все още се допускат нарушения, свързани с тяхното предлагане и приемане. Затова от бранша настояват за сериозна информационна кампания, но и за по-сериозни наказания и санкции за новите фирми, които дискредитират този бизнес.

Това стана ясно от кръгла маса на тема "Хранителни добавки - изисквания за регистрация, търговия и контрол", организирана от сдружение "За достъпна и качествена храна".

ОЩЕ: Спортни добавки: всичко за техните ползи и вреди

"Самият факт, че първата дума от наименованието на този продукт е "хранителни", предпоставя да се отнасяме към тях с необходимото внимание и уважение", коментира д-р Андрей Велчев, председател на УС на сдружението "За достъпна и качествена храна".

Снимка: БГНЕС

Пазарът е залят

От началото на годината до днес са подадени 5 000 заявление за регистрация на хранителни добавки. 

Едни от най-честите нарушенията са свързани с етикетирането и представянето на хранителните добавки. Често се наблюдаваше и несъответствие в максимално допустимите количества витамини и минерали при хранителните добавки.

Д-р Галя Викьова, която е зам.-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) заяви, че пазарът е залят от хранителни добавки, но не всички са регламентирани, предвид множество постъпили за това сигнали. „При нас това е един тежък сектор. Много от фирмите, които се занимават с това, търпят доста корекции на техните заявления. Но в крайна сметка това, което влиза в регистъра ни, е годно за консумация. Хранителните добавки нямат лечебни свойства и при представянето им не трябва да има тази информация“, обясни тя.

ОЩЕ: Фармацевт: Тези хранителни добавки са опасни за сърцето

Виктория Дойчева, експерт в БАБХ, също поясни, че хранителните добавки не могат да имат лечебен ефект, а само допринасят за хранителния баланс. “Има много изисквания за етикирането, то трябва да е на български език, пакетиране и срок на годност, но новото е, че трябва да се упомене какъв процент от регламента са витамините и минералите в добавката”, заяви Дойчева.

Тя разказа, че най-честите злоупотреби са лечение на симптомите на кашлица, облекчаване на дискомфорта, болка в ставите, както и използване на известни личности за реклама на хранителните добавки.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес