Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Летище и автомобилна писта до Узунджово проектират в Хасково

28 май 2024, 13:54 часа • 847 прочитания

Проект за летище и автомобилна писта за състезания от клас "Формула 3" край село Узунджово възлага община Хасково.   

От проектанта се изисква да разработи геометрично решение за летателното поле, което включва писта за излитане и кацане, пътеки за рулиране, перон, сграда за обслужване на летището, халета за ремонт на самолети и периметрова ограда. Още: Община Хасково получи зелена светлина за летище "Узунджово" и мото писта

Решенията за летателното поле трябва да осигуряват възможност за поетапно увеличение на местостоянките и пътеките за рулиране - както броя им, така и увеличение на кодовете на самолетите. Първият етап е да се предвиди летателна площадка за лека авиация (General Aviation)“.

За автомобилната писта трябва да се предвидят два основни варианта. Първият е „осмица“ - при който трасето в даден участък преминава едно над друго. По този начин левите и десните завои се уеднаквяват като брой и износването на гумите е по-равномерно. Вторият вариант е класически, с лява посока на въртене. Още: Министерство иска да си вземе летище в Хасково, но няма желание

Пистата ще е с приблизително 4,2 метра дълга и над 12 метра широка. Подобекти край пистата ще са обходен път, боксове, полигон за обучение за безопасно шофиране в лоши атмосферни условия, ресторант, трибуни, паркинги, ограда, фотоволтаик и др. Пистата трябва да се разработи според техническите изисквания на Автомобилната федерация на България и Международната автомобилна федерация за автомобилни състезания от Формула 3.

За изработване на комплексен инвестиционен проект в три фази общината е приготвила сума от 125 000 лв. без ДДС. „

Намеренията ще се реализират в два имота. Единият е площ 919 294 кв. метра.

Другият е с площ 2 649 947 квадрата. Още: ТИР-паркингът край Узунджово заработи, опашката на Капитан Андреево намаля

Летище „Узунджово“ се намира на 11 км от Хасково, на 14 км от Димитровград и е до автомагистрала „Марица“ и международен път Е-85, т.е. е с идеален  транспортен достъп.

Според документацията това осигурява лесно и бързо транспортиране на хора и техника. Освен това летище „Узунджово“ по средни годишни данни има 287 слънчеви дни, 70 дъждовни дни и 8 дни са с мъгла.

Пистата е разположена извън контролираното въздушно пространство (C-Charlie), което позволява свободно летене без предварителен полетен план, нужна е само синхронизация с Центъра за полетна информация. Близо е до контролираното пространство на летище „Пловдив“, което започва 7 мили западно от пистата за излитане и кацане, което е добра предпоставка за обучаващи се пилоти, тъй като имат възможност да летят в двата вида пространство.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес