Пращаме чипровски килими за ЮНЕСКО

11696
Пращаме чипровски килими за ЮНЕСКО

Страната ни ще предложи чипровските килими да станат част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на тържествата по повод 400 години от рождението на Петър Парчевич в Чипровци.

Чипровските килими са част от кампанията на "Стандарт" "Чудесата на България". Тя има за цел да отсее културните паметници и обичаи, които да станата част от световното богатство на ЮНЕСКО. Засега чипровските килими са втори в раздела "нематериални културни богатства". Пред нея читателите са класирали само куклите от шума от пловдивско.

Искат Дунавския лимес в ЮНЕСКО

България ще кандидатства част от обектите по Дунавския лимес (границата на Римската империя) да бъдат включени в списъка на ЮНЕСКО, пре...

Надявам се чрез националната програма „България 2020” северозападните части на страната ни да настигнат останалите региони по икономическо развитие, каза още Плевнелиев. Той добави, че неговата кауза е модернизацията и просперитета на България.

Президентът разгледа историческия музей на града и основното училище „Петър Парчевич”, където е подредена изложба за родословното дърво на великия българин. Той посети работилницата за килими на училището и връчи награди на децата – победители в конкурса за есе, стихотворение и рисунка, посветени на Петър Парчевич.

Държавният глава се запозна и разговаря сърдечно с наследниците на фамилията Парчевич – граф Ласло Пеячевич, графиня Анна-Мария Пеячевич и дъщеря им Татяна Пеячевич, които дойдоха за тържествата от Виена, където живеят.

Редактор: Сияна Любомирова

ЮНЕСКО проучва изучаването на Холокоста

Организация ЮНЕСКО в сътрудничество с Международния изследователски институт за развитие на обучението "Георг Екерт" поръча проучване...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com