Тутанкамон починал от генетично заболяване

15877
Тутанкамон починал от генетично заболяване

Египетският фараон Тутанкамон /1132-1323 г. до н.е./ е починал в резултат на наследствена генетична болест. До този извод стигна британски учен от лондонския Империал Колидж Хатън Ашрафян, предаде БГНЕС.

"За разлика от останалите специалисти, взех решение да анализирам от медицинска гледна точка не само Тутанкамон, но и представителите на неговата династия, от която той произхожда", съобщи експертът. Той обръща внимание на следния изключително странен факт: всеки следващ владетел е умирал по-млад от предишния. "Освен това при тях все по-ярко се наблюдават деформациите на тялото, които са свидетелство за генетично заболяване".

Ашрафян достига до заключението, че физическите промени са резултат от мозъчно заболяване, което води и до епилептични припадъци, придружени с халюцинации.

Бащата на Тутанкамон е известният в историята на Древен Египет фараон-реформатор Аменхотеп ІV /1375-1336 до н.е./, чиято съпруга е била Нефертити. Той въвежда монотеизма в древноегипетската религия и култа към бога слънце Атон. Ашрафян твърди, че тази идея дошла на Аменхотеп по време на епилептичен припадък.

Предполага се, че Тутанкамон става цар на 10-годишна възраст. Египтолозите до ден-днешен спорят за причините, довели до преждевременната му смърт. Гробницата му е открита преди 90 години от британския археолог Хауърд Картър.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?
Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Ако често страдате от подпухнали очи и тъмни кръгове под очите, вероятно се чудите защо се случва това. Може да има много причини за това: ·        ...