Предоставят над 13 млн. лв. за овладяване на последиците от наводненията

3792
Предоставят над 13 млн. лв. за овладяване на последиците от наводненията
Комисията реши да се отпуснат средства на Министерството на земеделието и храните за възстановяване на диги

Извънредно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет се проведе днес по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Председател на комисията е вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. В заседанието участваха и министрите на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и на земеделието и храните Мирослав Найденов. Бяха обсъдени искания за финансиране и взети решения за предоставяне на около 13 300 000 лв. за овладяване, предотвратяване и преодоляване на последиците от природните бедствия.

Комисията реши да се отпуснат средства на Министерството на земеделието и храните за възстановяване на диги по р. Марица и р. Харманлийска в област Хасково, р. Камчия (област Шумен), р. Лесновска (Столична община) и Козлодуйската дига. Бяха предоставени средства за възстановяване на язовирите Цонево, Малко Шарково и Бент Панчарево. Само за почистване на коритото на р. Лесновска и за аварийно укрепване и корекция в участък в кв. Челопечене са предоставени 1 500 000 лв.

На Министерството на регионалното развитие и благоустройството за разплащане на разходи за аварийни работи по съоръжения и участъци от републиканската пътна мрежа бяха предоставени средства за три обекта, разрушени от вредното въздействие на водите – път I-8 Пловдив - Свиленград (пропаднал водосток при км 357+469), път III-808 Харманли - Върбово - Силен (разрушено мостово съоръжение при км 8+200), път I-1 София - Благоевград - Кулата при км 377+000 (укрепителна дига на р. Струма).

Беше предоставена възстановителна помощ в размер около 75 000 лв. за щети от наводнението на жилищни имоти в гр. Свиленград. За Министерството на икономиката, енергетиката и туризма комисията утвърди до 680 000 лв. за анализ и технически експертизи на земно - насипни язовирни стени и за паспортизация на големи хидроенергийни обекти, за проектиране и изграждане на сеизмична мониторингова система и за проектиране и доизграждане на Националната система за ранно предупреждение. На областните управители беше отпуснат лимит до 10 000 лв. (на област) за осъществяване на контрол и предприемане на аварийни работи по язовирите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com