X
 
 

Протест пред български посолства за забраната на ферми за кожи

868 1
Протест пред български посолства за забраната на ферми за кожи
Снимка: Сдружение "КАЖИ"
В 7 европейски столици 10 световно известни организации за защита на животните проведоха демонстрации пред български посолства. Акциите са се провели на 19 ноември и са израз на международна подкрепа за внесения в Народното събрание законопроект за забрана на фермите за ценни кожи, съобщават от Сдружение КАЖИ. Демонстрации са били проведени в Лондон, Братислава, Рига, Киев, Хелзинки и Загреб.

“С днешната демонстрация, изразяваме своята подкрепа за прекратяване на фермите за ценни кожи в България. Да се отглеждат диви животни като лисици и норки в тесни, телени клетки през целия им живот, само за да бъдат убити в газови камери и одрани за мода е практика, която няма място в 21-ви век.”, гласи писмото до българските посланици от участниците в демонстрациите.

Готвят протест срещу отглеждането на животни за ценни кожи

Пред фермата за норки в старозагорското село Маджерито на 19 октомври ще има протест срещу отглеждането на животни за ценни кожи. Това ...

Внесеният през септемери проект за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност предвижда да се забрани “отглеждането, развъждането и умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи”. В мотивите към него са назовани и редица други проблеми с фермите за ценни кожи. Сред тях са негативният ефект върху околната среда, биоразнообразието, както и върху качеството на живот, поминъка и здравето на местните хора, живеещи около фермите.

През октомври първата парламентарна комисия го прие на първо четене. На 21 ноември от 14:30 ч. парламентарната комисия по околната среда също ще разгледа и гласува забраната. Основни мотиви в законопроекта са жестокостта към животните, отглеждани и убивани само заради кожите им, и обществените нагласи.

Организациите, взели участие в демонстрациите пред българските посолства, са Humane Society International, Respect for Animals, Four Paws, Open Cages, Humánny pokrok, UAnimals, EVA, Animal Friends Croatia и Dzīvnieku brīvība.

"Още една година смърт" - протест за забрана на фермите за ценни кожи

Протест за забрана на фермите за ценни кожи под надслов „Още една година смърт“ ще се проведе пред вратите на Министерски с...

На 29 ноември в София ще се проведе шествие за забрана на фермите за кожи. Организира се по повод Световния петък без кожи от сдружение КАЖИ и Национална гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи. Шествието ще започне от 18 ч. от градинката до Парламента и ще продължи до “триъгълника на властта” между Министерски съвет, Президентството и Народното събрание. Там събитието ще се обедини с Глобалната климатична стачка, която ще се проведе и у нас по същото време на 29 ноември.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители