Шефът на транспорта в "Ентуртранс" твърди, че не зависело от него кой автобус ще пътува

10343
Шефът на транспорта в "Ентуртранс" твърди, че не зависело от него кой автобус ще пътува

Не аз казвам кой автобус да тръгне и кой не. Така накратко един от обвиняемите за зверската катастрофа преди две години на АМ "Тракия" с автобус на "Ентуртранс" - шефът на транспортното звено на компанията Николай Точев.

Трима са обвиняемите за катастрофата на АМ „Тракия” - собственикът на фалиралата фирма „Ентуртранс” Ениз Ченгел, началникът на транспортния отдел на превозвача Николай Точев и шофьорът на автобуса Станислав Димитров.

Шофьор на "Ентуртранс": С автобуса-убиец от "Тракия" направих 30 курса, а той беше повреден

Автобусът, който отне живота на 9 души преди две години на АМ "Тракия", е имал около 30 курса с повреден преден мост. Това стана ясно о...

Във връзка с показанията на бивши шофьори във фирмата, че са сигнализирали за лошото техническо състояние на автобусите на Николай Точев каза пред Агенция "Фокус" в една от почивките при заседанието на съда, че не е отговарял за техническото състояние на автобусите. На въпрос дали все пак са споделяли с него за състоянието им той каза: „Споделяли са. И това го знаят всички във фирмата. Всеки водач в превозно средство, включително и шофьорите на автобуси, знаят задълженията си да управляват техническо изправно МПС. Който тръгва на път с неизправно МПС, носи лична отговорност. Дали аз знам, че автобусът може да пътува или не може да пътува – няма как да го знам, каквото и да сме разговаряли с тях. Има си други хора”, каза Точев. Той допълни, че неговата работа е да говори с „този, който отговаря за това във фирмата и да се дадат разпореждания”.

иДали даден автобус ще тръгне, или не, е на основание мнението на автомонтьорите, че автобусът може да пътува, а ако няма автомонтьор само управителят на фирмата може да разпореди, допълни Точев. Той каза още, че във фирмата се е занимавал с организацията на превозите, диспечирането - курсовете и водачите, които ще ги правят и това автобусите да са с необходимите документи, които се изискват по закона за автомобилните превози и не е издавал пътни листи.

Относно това, че бившият шофьор Иван Гочев е заявил пред съда, че не са минавали медицински прегледи преди курсовете, той каза, че публично известно е във фирмата, че е нямало такива. По думите му предпътните прегледи на автобусите са друга тема и по-добре да не се говори за нея, тъй като „там има и законодателни неясноти кога точно и как стават”. Според Точев, ако шофьорите са сигурни, че автобусите, с които тръгват на път са неизправни, са били длъжни да откажат пътуване, тъй като застрашават живота на пътниците и това го пише в закона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com