Съдиите застават зад гражданите за съдебната реформа

11329
Съдиите застават зад гражданите за съдебната реформа
Снимка: Правосъдие за всеки

Съдии обявиха намерението си да се съберат в петък вечерта пред Съдебната палата заради провалената конституционна реформа, става ясно от съобщение на Съюза на съдиите в България (ССБ).

Тъй като магистратите нямат право да стачкуват, тяхното събиране ще се проведе след работно време от 18.30 часа. Те наричат протеста си "събрание", информира Mediapool. 

Христо Иванов: Не се преборихме и няма воля за борба с корупцията. Толкова можах

Надявам се тази моя оставка да послужи за добро, да послужи за това наистина да се осъзнае необходимостта от реална и дълбоко осъзната ...

"Уведомяваме ви, че на 11 декември 2015г. от 18.30 часа на на адрес: гр. София, бул. "Витоша" № 2, пред Съдебна палата, ще се проведе събрание на съдии, които ще обявят готовността си да разговарят с граждани по въпросите на съдебната реформа", гласи съобщение на най-голямата магистратска организация Съюзът на съдиите в България. 

Членове на ССБ са над 900 съдиите от цялата страна или около 40% от всички съдии.

Вчера в безпрецедентно отворено писмо относно съдебната реформа от Съюза на съдиите заявиха, че поредицата становища, които са отправяли към различните компетентни институции не са довели до "значим резултат". "Винаги сме посочвали, че постоянно повтарящите се скандали, уронващи авторитета на съдебната власт, показват необходимостта от дълбока и решителна реформа. От години насам и за първи път конкретни предложения за положителна промяна бяха поставени на дневен ред, видим и за обществото", посочи ССБ.

"Едно от най-важните от тези предложения, гарантиращо не безконтролност, а отговорност и отчетност пред обществото, предвиждащо даване на реален шанс на почтените и действително независимите съдии, беше отхвърлено с Решението на НС от 09.12.2015 г. Редно е да изясним какво точно се случи на тази дата и как то рефлектира върху всеки един от българските граждани. Бяха подменени подкрепените широко и дългоочаквани промени в Конституцията и вместо тях се приеха корекции, които няма да произведат реална промяна, няма да въведат абсолютни гаранции за върховенство на закона и независимост на съдиите, нито пък ще елиминират силното съмнение за зависимости в съдебната система", казаха съдиите в отвореното си писмо към българските граждани.

Междувременно и тази вечер, 11 декември, за 18.30 ч. е насрочен протест под наслов "Маршът на свободните! За независимо правосъдие!" с искане за реформиране на съдебната система. Протестът се организира в социалната мрежа Facebook.

Местан: Реформи няма и няма да има, но предсрочни избори - да

"Съдебната реформа я започна Радан, но я завърши Местан", каза лидерът на ДПС Лютви Местан в кулоарите на парламента. Той определи по...

На страницата във Facebook се посочва: "Този протест не е, за да реши всички проблеми на страната, а за да потърси отговорност от хората, които са участвали в пълното сриване на авторитета на съдебната власт и да поиска сериозна промяна - веднага.

Ето защо, ние искаме: 

1. Независимост на съда от политическите власти и прокуратурата.

2. Отчетност и децентрализация на прокуратурата.

3. Разследване на аферата „Двете каки” от независима комисия, включваща и членове избрани от Европейския парламент.

Танев: Само премиерът може да поиска оставката на министрите

Когато видя, че Реформаторския блок (РБ), в смисъл на петте партии и гражданският съвет, поискат такова нещо от мен (подаване на оставк...

4. Освобождаване на главния прокурор Сотир Цацаров поради уронването на престижа на съдебната власт с множество скандали и изказвания.

5. Заместник-главен прокурор за борба с корупцията независим от главния прокурор – по „румънски модел”.

6. Оставка на министър-председателя Бойко Борисов поради тежки зависимости.

7. Оставка на Висшия съдебен съвет поради невъзможност да се справи с вътрешните зависимости и афери и да защити авторитета на съдебната власт."

Припомняме, че министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка, след като парламентът гласува значително окастрените предложения за съдебна реформа, които запазват като цяло правомощията на главния прокурор. След оставката на правосъдния министър и гласуването в парламента стотици излязоха на протест с искане за радикална съдебна реформа.

Борисов предупреди: Който нарушава стабилността, да си спомни миналия път, като сдадохме властта

Всеки, който нарушава стабилността, да си спомни времето, след като сдадохме властта предишния път - 10 млрд. беше загубата на държават...

Днес при последната си публична проява министърът на правосъдието в оставка беше изпратен с аплодисменти и ставане на крака от съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) и от президента Росен Плевнелиев. Иванов присъства на отбелязването на 135-годишнината на съда. ВКС отбеляза своята годишнина в отсъствието на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Сотир Цацаров, на председателя на Върховния административен съд Георги Колев, на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. На тържеството дойдоха държавният глава и дипломатически лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com