X
 
 

Христо Иванов: Не се преборихме и няма воля за борба с корупцията. Толкова можах

3796 5
photo of Христо Иванов: Не се преборихме и няма воля за борба с корупцията. Толкова можах
Снимка: БГНЕС
Надявам се тази моя оставка да послужи за добро, да послужи за това наистина да се осъзнае необходимостта от реална и дълбоко осъзната политика по борба с корупцията не просто на книга и не просто на стратегия, а като реакция в конкретни ситуации. Това заяви бившият министър на правосъдието Христо Иванов, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че оставката му е дошла като резултат от поведението на институциите и реакцията им на скандала "Янева-Ченалова" – "на това, че имаше един поголовен за съжаление отказ да се направи сериозна проверка, да се обърне сериозно внимание на този казус”.

Танев: Само премиерът може да поиска оставката на министрите

Когато видя, че Реформаторския блок (РБ), в смисъл на петте партии и гражданският съвет, поискат такова нещо от мен (подаване на оставк...

"Дойде като резултат от огромната медийна кампания срещу мене, което очевидно показа липсата на подкрепа. И дойде като резултат от акта на парламента”, каза Иванов. Той добави, че оставката му е напълно обоснована сега - днес. 

Равносметката на Иванов показва, че в крайна сметка прокуратурата и съдът ще бъдат управлявани отделно. „Да, парламентът отказа да зачете международният стандарт, да зачете ценността на съдийската независимост като нещо, което не може да бъде редоположено с нито една друга професионална и юридическа независимост и автономия, да - беше зачетена онази сенчеста власт на главния прокурор, която в крайна сметка изкриви политическия процес и принуди мнозинството в парламента да се откаже от собствените си подписи, но те ще се управляват разделно и това ще има дългосрочно огромно значение”, каза Иванов.

Народното събрание (НС) не посмя да погледне в очите темата за необходимостта от реформа на прокуратурата, заяви Иванов и посочи и че според него тази тема днес стои на общественото внимание по-високо. 

"Да, не се преборихме и няма воля за борба с корупцията, но вътре в съдебната власт започна някак си разделение на бели и черни овци, както казва евангелския текст и това е най-важното. Не казвам, че това е нещо, което аз съм направил, но аз бях негов свидетел и си тръгвам с чувството за изпълнен дълг. Толкова можах, надявам се колегата, който ще дойде след мене да може повече”, каза Иванов.

Борисов предупреди: Който нарушава стабилността, да си спомни миналия път, като сдадохме властта

Всеки, който нарушава стабилността, да си спомни времето, след като сдадохме властта предишния път - 10 млрд. беше загубата на държават...

Припомняме, че министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка, след като парламентът гласува значително окастрените предложения за съдебна реформа, които запазват като цяло правомощията на главния прокурор. След оставката на правосъдния министър и гласуването в парламента стотици излязоха на протест с искане за радикална съдебна реформа.

Днес при последната си публична проява министърът на правосъдието в оставка беше изпратен с аплодисменти и ставане на крака от съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) и от президента Росен Плевнелиев. Иванов присъства на отбелязването на 135-годишнината на съда. ВКС отбеляза своята годишнина в отсъствието на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Сотир Цацаров, на председателя на Върховния административен съд Георги Колев, на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. На тържеството дойдоха държавният глава, дипломатически лица.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Мит е, че пенсионерите са комунисти, както и че селяните харесват БСП. Нито едното, нито другото е вярно, но тези тези обслужват фалшификациите на изборите.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Достоен за ПРЕЗИДЕНТ. Христо Иванов ще спечели ако се кандидатира на следващите президентски избори. ДОСТОЕН!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Сериозно ли го пишеш това? Таз маймуна грозна и продажна - президент. Мисля, че си си загубила ума.
  : 6 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  остава ни да напуснем тази мафиотска държава...изнасяйте се в западна европа колко се може по скоро ...особено младите...комунистическите пенсии тука да мрът по скоро....останалото да остане за бойко...
  : 3 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  остава ни да напуснем тази мафиотска държава...изнасяйте се в западна европа колко се може по скоро ...особено младите...комунистическите пенсии тука да мрът по скоро....останалото да остане за бойко...
  : 3 !