Съдят летище София за 58,5 млн. лв. неустойки

9015
Съдят летище София за 58,5 млн. лв. неустойки
Снимка: БГНЕС

Делото за признаване на дълга на летище София в размер на 58 492 889 лв. към кувейтската компания МАК/АДМАК (Mohammed Abdulmohsim Al-Harafi&Sons) влиза в Софийски градски съд. Днес ще се проведе първото заседание на съда по процедурата за екзекватура, която трябва да узакони у нас решението на Парижкия арбитраж от юли 2012 г., предаде Стандарт нюз.

Преди 16 месеца арбитражът при Международната търговска камара в Париж осъди летище София по иск, заведен през 2007 г. от МАК/АДМАК в ролята й на изпълнител на договора за строителство на новата пистова система. След 5-годишен спор арбитражът призна иска. МАК/АДМАК спечели договора за изграждане на новата полоса на летище София след тежък международен търг през март 2003 г. Проектът беше финансиран със заем от 12,3 млн. кувейтски динара ($40 млн. тогава) от Кувейтския фонд за арабско икономическо развитие. Строителството обаче се забави повече от година заради отчуждения и завърши в края на август 2006 г.

КЗК обвини Летище София в злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията предяви на "Летище София" твърдение за извършено нарушение под формата на злоупотреба с господст...

Кувейтският изпълнител заведе иск срещу летище София за забавяне на разрешителното за строеж. От своя страна аеропортът предяви насрещни искове за 11 млн. долара. Въпреки че привлече като защитник скъпоплатената щатско-британско-френска адвокатска кантора "Саланс и партньори", летище София загуби арбитража. Процедурата за екзекватура е 3-инстанционна. Ако Софийският градски съд признае решението на Парижкия арбитраж, ние ще го обжалваме, заяви за "Стандарт" изпълнителният директор на летище София Христо Щерионов. Според юристи процедурата за екзекватура ще приключи най-рано през септември 2014 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество