ЮНЕСКО: Ски съоръженията в Банско нямат негативен ефект

3516
ЮНЕСКО: Ски съоръженията в Банско нямат негативен ефект

Ски съоръженията в Банско нямат негативен ефект и не са заплаха за изключителната стойност на Национален парк "Пирин" като обект от световното природно наследство. Това e основната констатация в доклада на Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО и Международния съюз за консервация на природата, получен от Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите”, съобщиха от коалицията.

Документът е изготвен след извършени проверки на място през октомври 2011-а от специална мисия, начело с ръководителя на Центъра за световно наследство Кишоре Рао и Стиг Йохансон от Международния съюз за консервация на природата. Тяхната задача бе да оценят състоянието на обекта и да дадат своите препоръки към 36-а сесия на ЮНЕСКО, която ще се проведе в Петербург от 25 юни до 5 юли. В доклада се казва още, че подмените на съоръжения са били извършени по подходящ начин и не могат да бъдат разглеждани като негативно влияещи на стойността на обекта от световното наследство.

Хотелите и механите в Банско с огромни дългове

След официалното закриване на активния зимен сезон в Банско много от хотелите и механите се оказаха с огромни дългове. Някои вече се ...

Мониторинговата мисия бе извършена по сигнал на зелени неправителствени организации, които твърдяха, че направените подмени на ски съоръжения в ски зона Банско са увредили Национален парк "Пирин" и това е основание за вписването му в списъка на застрашените обекти на ЮНЕСКО. Участниците в мисията проведоха срещи с Министерство на околна среда и водите, кметовете от региона, неправителствени организации и провериха на място подменените съоръжения в ски зона Банско.

Констатациите са направени от най-авторитетните институции в областта на екологичните политики и оценки - Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО и Международния съюз за консервация на природата, който е съветнически орган и на Европейската комисия.

С този документ се слага край на продължилите почти 12 години спекулации и опити за компрометиране на ски център – Банско.

Редактор: Яна Баярова

Все по-малко българи в Банско

Със заета наполовина леглова база, ниски цени на хотелските услуги и минимален брой български туристи, хотелиерите в Банско изпращат зи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com