Влюбени българи от Германия се ожениха на Роженския събор

6474
Влюбени българи от Германия се ожениха на Роженския събор
Снимка: Анита Чолакова

Влюбени българи дойдоха от Германия и се ожениха на Роженския събор вчера. Събитието започна по обед в етноселището, специално изградено на поляните, където има множество къщи – македонска, шопска, бесарабска, родопска и др.

Голяма компания от близки и приятели на двамата влюбени Мартин Василев  от Тетевен и Никол Истаткова от София се разхождали в етноселището, когато внезапно младежът коленичил пред избраницата си, извадил пръстен и й задал съдбоносния въпрос: „Ще ми станеш ли жена?“. Момичето било шокирано от неочаквания точно в този момент въпрос, но с пълно от любов сърце произнесло: „Да!“.

Стотици хиляди в Рожен, спират колите в буферни паркинги

Заради огромен наплив започнаха да спират колите в буферни паркинги на километри от Роженския събор, стана ясно от изявление на организ...

Наоколо имало стотици хора. Всички започнали да им ръкопляскат и посред викове „Горчиво“ двамата се целунали. Загърмели пушки. Всички се хванали на хоро.

Младите си имат вече и кумове - Лора Тодорова от София и Димитър Тодоров от Пазарджик. Всички живеят в Германия.  

„Аз,  кумата и брат ми организирахме всичко. От много време го замислям, въпросът е, че сега беше подходящият момент. Исках да е тук, защото тук е най-подходящото място“, каза младоженецът. „Най-хубавото място“, допълва булката. Тя и кумата от малки тренирали народни танци, а младоженецът се учил от тях.

„Исках да сме тук, в Родопите, където има гайди, народна музика, където пеят Николай Славеев и Валя Балканска“, добави Мартин.

Привечер младото семейство с техните приятели и близки наеха ВИП-ресторанта и си направиха импровизирана сватба с родопски гайди и песни.  

Над 3 500 изпълнители ще се изявят във фолклорния конкурс на Роженския събор

Над 3500 изпълнители от всички краища на България ще се изявят в  националния фолклорен конкурс на Роженския събор, съобщиха орган...

 

 

„Това е първата сватба за пътуващото читалище „Бащино огнище“. Толкова много емоции ни се събраха, първо плакахме на изпълненията на бесарабската българка Лийка, която говори български и изпя „Я, кажи ми, облаче ле бяло“. След това викахме горчиво и празнувахме и играхме хора, защото тук именно Никол и Мартин вече Василеви буквално ги оженихме. Мартин предложи на Никол на колене с пръстен, гърмяха пушки, хайдутите викаха, кумът беше на "седмото небе", каза създателят на първото пътуващо читалище „Бащино огнище“ и организатор на етноселището Ивайло Шопски.

“Беше изненада, булката  не знаеше, че ще й се предлага брак. И пред толкова много непознати те си казаха "да", това беше един изключително сантиментален момент под овациите на стотици хора“, допълни той.

Конкурс за автентична носия организират на Роженския събор

За първи път на Роженския събор ще се проведе конкурс за автентична женска, мъжка и детска носия и атрактивно и представяне. Състезани...

„Аз им пожелах да имат поне 9 деца и да ги възпитават както те са възпитани. Защото тези прекрасни млади хора всичките бяха в народни носии играха хорá и направиха жива картина с краденето на булката. Аз не се съмнявам, че те ще отгледат истински българи, които ще продължат това което правим ние“, допълни Шопски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com