X
 
 

Конкурс за автентична носия организират на Роженския събор

2275 0
photo of Конкурс за автентична носия организират на Роженския събор
Снимка: Анита Чолакова
За първи път на Роженския събор ще се проведе конкурс за автентична женска, мъжка и детска носия и атрактивно и представяне.

Състезанието ще е във втория ден на събора - 20 юли, (събота), и в него могат да се включат всички желаещи.

„Българската народна носия е възприемана като семейна и родова реликва, която носи, пази и предава добродетелите на родствената група. Затова всеки участник ще трябва сам да представи носията си – години, етнографска област или от кой край е, кога и от кого е носена и т.н., в рамките на 3 минути“, съобщава Вадислава Андреева от сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“.

Красотата и неповторимостта на традиционните народни облекла, на бродериите, багрите и накитите, сътворени от сръчните ръце на предците, ще бъдат професионално и експертно оценявани.

Победителите в надпреварата ще получат парични награди и лична, професионална фотосесия със своята носия, за да запазят спомена за преживяното и за потомците си.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ тази година ще се проведе от 19 до 21 юли и ще съчетае етнокултурния аспект на събитието с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народната култура, фолклора и занаятите. 

Програмата в трите дни включва национален фолклорен конкурс, мобилна музейна експозиция „Духът на Родопите“, изложения на занаяти, месни и млечни фермерски продукти, на селскостопанска техника и оборудване, на различни породи овце, кози, кучета, говеда и биволи.

Предвидени са също така конни атракции, изпълнения на нестинари, кулинарни зони, чевермета, детска творителница, народни веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти.

Съборът се организира от сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“ в партньорство с общините Смолян и Чепеларе.

Припомняме, че миналата седмица започна приемът на заявки за терени в палатковия лагер. Той ще е за 1200 палатки, разделен на сектори, включително и зона за каравани и кемпери. В него ще има осветление, охрана, мобилни санитарни възли, а за автомобилите ще са обособени специални паркинги. В района ще е забранено паленето на открити огньове, с изключение на барбекюта.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално