ВОЛЯ: Без реклама на вредни храни и напитки

9402
ВОЛЯ: Без реклама на вредни храни и напитки
Снимка: ПП "ВОЛЯ"

Парламентарната група на „ВОЛЯ- Българските Родолюбци“ подкрепи на второ четене поправките в Закона за радиото и телевизията. Те предвиждат създаване на правила в Етичния кодекс за ограничаването сред децата на търговски съобщения, които съдържат прекалено много захар, мазнини, транскиселини, сол и т.н. „Здравословният начин на живот на децата е един от акцентите в уникалния документ на жените от ВОЛЯ „Пътна карта на детското щастие“, който разработваме в момента. Ние сме единствената партия в този парламент, която активно работи за подобряване на живота и здравето на подрастващите“, коментира Боряна Георгиева, член на Комисията по културата и медиите.

Депутатката припомни, че ВОЛЯ беше партията в 44-ия парламент, която инициира дебата за детската агресия и влиянието на медиите върху нея. „Затова, няма как да не подкрепим текстове, които ще защитят подрастващите, особено в тези трудни времена, когато родителите имат все по-малко време, а информацията залива децата отвсякъде. Системите за проверка на възрастта на потребители за споделяне на видеоклипове, системите за родителски контрол не само ще ги улеснят, но и ще ги предпазят от вредно съдържание“, уточни Боряна Георгиева. 

Веселин Марешки провокира политически дебат за датата на изборите

Изказването на лидера на ВОЛЯ и зам.-председател на НС Веселин Марешки, че е много по-безопасно и практично следващите парламентарни из...

Тя заяви още, че с колегите й от парламентарната група споделят и идеята да се доразвие саморегулацията сред доставчиците на медийни услуги. Законът предвижда те, заедно със СЕМ трябва да изготвят нови критерии за сигнализиране на неподходящо за децата съдържание. „Така, силно се надяваме, че вулгарният език, агресията, насилието, езикът на омразата, които ни заливат от медийния свят, ще отстъпят място на позитивните послания и практики. Подкрепяме насърчаването на медийната грамотност, обмяната на добри практики и увеличението на потреблението на европейски програми. Ние от ВОЛЯ първи заговорихме и за опасността „фалшиви новини“, още в началото на мандата на този парламент. Един от начините да се преборим с този глобален за 21 век проблем е да се осветлят максимално собствениците на медиите. Истинските собственици“, заяви още Георгиева.

Като прагматични хора, идващи от бизнеса, и свикнали на бърза и качествена работа, депутатите от ВОЛЯ имат и притеснения - например от драстичното разширяване функциите на Съвета за електронни медии. Предстои му огромна по обем административна работа. „Тя най-вероятно няма да отговаря на капацитета на регулатора в този му състав. Притеснението ни идва оттам, че следващата стъпка може да бъде раздуване на администрацията на СЕМ. А това едва ли ще се одобри от обществото. Особено в трудни, пандемични времена“, предупреди Боряна Георгиева.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com