Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите одобриха жестомимичния превод в ефир

17 декември 2020, 11:25 часа • 2128 прочитания

Телевизиите и всички други доставчици на медийни услуги постепенно стават достъпни за хора с увреден слух или зрение. Те трябва да предоставят на СЕМ план за увеличаване на достъпността за 3-годишен период.

Трябва да предоставят и годишни отчети за постигнатия напредък в тази посока. Тези промени в Закона за радиото и телевизията направиха депутатите на второ четене, като приравниха медийното ни законодателство към евродирактиви.

Доставчиците трябва да гарантират и, че информацията при извънредна ситуация и природни бедствия трябва да е достъпна за хората с увреждания.

Пример за добра работа на парламента така управляващи и опозиция оцениха работата по закона, като това отбелязаха членовете от медийната комисия Нона Йотова от БСП и Тома Биков от ГЕРБ.

Предложение на ВМРО не било отразени в доклада по законопроекта. Патриотите предложили всички български програми по радиа и телевизии да са само на български език.

Те обявиха, че са против това националното радио и телевизия да имат предавания на турски и обещаха да внесат скоро такава промяна в Закона за радиото и телевизията.

СЕМ ще следи вече и сайтовете, като ще може да проверява видео съдържанието в тях. Под контрола на съвета попадат и видео платформите.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес