Връщат пари за подкуп след спецоперации

5719
Връщат пари за подкуп след спецоперации

„Търсим законодателно решение парите за подкуп да бъдат възстановявани след спецоперация на този, който ги е осигурил, а не да остават в наличност до края на процеса, както е сега.” Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов в предаването „Факторът Кошлуков” на TV7, предаде АСН.

Шефът на МВР допълни, че вече е обсъдил тази възможност с правосъдния министър Диана Ковачева, тъй като често става дума за сериозни суми и тяхното блокиране може да възпрепятства разкриването на корупционни практики.

Министър Цветанов разказа, че МВР е осигурило белязаните банкноти в спецакцията срещу шуменския прокурор Румен Пенев, който бе задържан в петък при получаването на 21 000 лева за манипулиране на обвинителен акт.

„Когато в такива случаи МВР има съдействието на потърпевшите, работата значително се улеснява”, уточни министърът.

Цветан Цветанов изказа съболезнования на семейството на Мирослава от Перник, която бе отвлечена и убита през ноември миналата година, а преди дни МВР разкри извършителите на престъплението.

„Колегите работиха денонощно по случая с изчезналото момиче в Перник”, каза Цветанов. Според него това е бил тежък и продължителен труд, в резултат на който кръгът на потенциалните заподозрени е бил стеснен, за да се стигне до самопризнанията на един от тях, самоубил се по-късно пред полицаи при претърсване в дома му.

По повод на възможността той да стане защитен свидетел на обвинението министърът поясни, че самопризнанието не освобождава от наказателна отговорност, но може да се приеме като смекчаващо вината обстоятелство и това се решава от прокуратурата и съда. „С негово съдействие открихме тялото на момичето и доразнищихме случая, но това не го оневинява”, посочи министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com