Втори ден от Горещниците

4874
Втори ден от Горещниците

Днес - 16 юли - е вторият ден от Горещниците. Според народните обичаи по време на тези дни - 15, 16 и 17 юли не се ходи на нива, не се работи, не се пали пещ и не се пече хляб. Неспазването на тези забрани води до пожари и градушки. Тези три дни се смятат и за най-горещите през годината.

Източноправославната църква почита на 16 юли паметта на мъчениците Антиноген и Юлия девица В Софийско (с. Желява и др.) по дните – 15,16, 17 се гадае какво ще бъде времето през месеците януари, февруари и март. Първият, вторият и третият горещник отговарят съответно на месеците януари, февруари и март. Ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен — предвещава студ и виелици. Във Велешко на този ден празнуват занаятчиите, чиито професии са свързани с огън. През тези дни хората се къпят в лековити извори, защото се вярва, че тогава силата им е особено голяма. На втория ден от горещниците не се пали никакъв огън.

Припомняме, че днес над страната започва промяна във времето. От запад нахлува новата въздушна маса, която до края на денонощието ще обхване цялата страна. От НИМХ съобщават, че проявите на атмосферния фронт ще са с усилване на вятъра и понижение на температурите главно в западната част от страната. В останалата част от страната все още ще бъде горещо. Над Западна България облачността ще намалее до слънчево. Температурите към 14 ч. ще са от около 30° в северозападната част от страната до към 36-38° в източните райони.

Жълт код е обявен в Централна, Северна, Източна и в част от Югозападна България, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила заради високи температури в 18 области. Над останалите 10 области кодът е зелен. Високи ще бъдат температурите в Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Велико Търново, Плевен, Разград, Силистра, Добрич.

Времето е потенциално опасно, предупреждават от НИМХ. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.

Адски пек и утре: 40°!

Температурата се покачва още! Утре живакът ще удари 40 градуса, а в неделя, когато и ще е пикът за този месец - 42°, прогнозира НИМХ к...

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com