Възможно е облекчение на визовия режим за САЩ и Канада

22851
Възможно е облекчение на визовия режим за САЩ и Канада

Съществува възможност визите за САЩ и Канада за български граждани да бъдат облекчени, а за румънците да отпаднат съвсем. Това гласува Европейският парламент чрез резолюция за промяна на правилника на ЕС за визите. Чрез нея се въвежда клауза за реципрочност, която задължава Щатите и Канада да премахнат визите за румънски граждани. Промяната може да облекчи и пътуванията на българите до двете северноамерикански страни, предаде КРОСС.

В момента гражданите на Румъния, България, Полша, Чехия, Кипър и Хърватия се нуждаят от визи, за да пътуват в САЩ и/или Канада.

Откриват Канадски визов център в София

На 06 август 2013 г. мисията на Международната организация по миграция /МОМ/ в България открива Канадски визов център в София, съобщава...

Американската програма за безвизови пътувания предвижда конкретни правила и изисквания, вписани в американското законодателство, тъй че нейното разширяване за тези страни, включително за България, изисква решения на американския Конгрес.

Едно от условията за безвизов режим, на което България все още не отговаря, е процентът на отказаните визи да е под 3 на сто. Отказите за българи обаче варират около и над 10%.

Според румънския евродепутат Йоан Енчу, който е съвносител на новата клауза за реципрочност, САЩ и Канада ще бъдат принудени да разширят програмите си за безвизово пътуване за целия Европейски съюз, защото изискването за визи сега е дискриминационно, тъй като гражданите на САЩ и Канада могат да пътуват във всички страни от ЕС без визи.

Европейският парламент одобри в четвъртък и въвеждане на механизъм за временна отмяна на безвизовия режим при определени случаи, главно като предпазна мярка при увеличаване на броя на лъжливите кандидати за убежище в страни-членки на Европейския съюз. Решението ще даде възможност за въвеждане на временни визови ограничения за населението на страните от Западните Балкани - Сърбия, Албания, Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина.

Служител от Държавния департамент на САЩ давал визи на наркотрафиканти

Държавният департамент на САЩ разследва обвиненията срещу служител на консулската служба в Джорджтаун, Гаяна, който осигурявал визи н...

Най-голям брой искания за получаване на политическо убежище са подадени във Великобритания, която не влиза в Шенгенското споразумение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com