За първи път МВР e извело повече мигранти, отколкото са влезли у нас

1705
За първи път МВР e извело повече мигранти, отколкото са влезли у нас
Снимка: Getty Images/Guliver

За първи път от години МВР успява да отчете положителен баланс на броя на изведените от страната мигранти спрямо влезлите нелегално на българска територия чужди граждани. Това сочи справка на Дирекция “Миграция”, предаде БГНЕС.

От 01 януари до 02 февруари 2017 г. от България са изведени общо 230 незаконно пребиваващи граждани на чужди държави. За същия период от време в страната са установени нови 179 нелегално влезли мигранти.

37 мигранти са открити край град Кула

37 мигранти са открити край град Кула при специализирана полицейска операция. В полунощ, в непосредствена близост до язовирната стена...

За 82 от чуждите граждани, които са изведени от страната, това е станало по принудителен начин. 70 са напуснали на собствени разноски, а други 70 са се върнали в родините си по програми за доброволно връщане. По Регламента Дъблин за обратно приемане в държава от ЕС, която се явява първа по маршрута на мигранта, са върнати 7 чужденци.

Основният мигрантски натиск в последните месеци продължава да е българо-сръбската граница, където от началото на 2017 г. при опит да напуснат България са задържани 498 мигранта. За същия период на българо-турската граница са хванати едва 64 мигранти. Задържаните мигранти са основно от Афганистан и Пакистан.

Към началото на февруари по данните на Дирекция “Миграция” в България се намират малко над 5000 чужди граждани – лица с бежански статут и мигранти. 3718 от тях са настанени в центрове на Държавна агенция за бежанците, 984 в центрове от “затворен” тип и близо 500 на външни адреси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com