X
 
 

Захариева се среща с Лавров в Москва, обсъждат "Турски поток" и АЕЦ "Белене"

1097 6
photo of Захариева се среща с Лавров в Москва, обсъждат "Турски поток" и АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева днес е на работно посещение в Москва по покана на руския си колега Сергей Лавров. Очаква се двамата да обсъдят развитието на двустранното сътрудничество в енергетиката, икономиката, туризма и транспорта.

В дневния ред на предстоящите преговори е продължаването на наземната част на газопровода "Турски поток" през територията на страната ни и възобновяването на проекта АЕЦ "Белене", съобщи БНР.

Захариева: Развитието на приятелски отношения с Русия е приоритет за външната ни политика

Развитието на приятелски отношения трябва да се развиват при взаимно сътрудничество и взаимно зачитане на интересите особено със съседн...

В интервю за ТАСС в навечерието на посещението си министър Захариева изрази надежда, че скоро България и Русия ще подпишат нова петгодишна програма за сътрудничество в областта на културата, науката и образованието.

Очаква се също така обмен на мнения по широк кръг от международни и регионални проблеми.

Работното посещение на Екатерина Захариева в Москва е свидетелство за нарастващата динамика на контактите между ръководителите на България и Русия, отбелязват от руското министерство на външните работи. Това е първото от осем години посещение на български външен министър в руската столица.

Тази година България и Русия отбелязват 140 г. от установяване на двустранни дипломатически отношения, отбелязаха от българското МВнР.

„Булгартрансгаз“ с договор за две станции от „Балкански поток“

Държавната компания "Булгартрансгаз“ подписа днес договор за над 350 млн. лв. за изграждане на две компресорни станции от га...

Русия е един от основните външнотърговски партньори на България и една от основните държави за входящ туризъм у нас. 511 000 руски туристи са посетили страната ни през 2018 г. , което нарежда Русия на 6-о място по брой туристи в България.

По данни на руската страна около 300 000 руски граждани притежават недвижими имоти у нас. Консулската ни служба в Москва годишно издава около 200 000 визи, което е около половината от броя на визите, издавани от всички български задгранични представителства.

За 2018 г. двустранният стокообмен с Русия възлиза на 4,144 млрд. долара като е отбелязан спад от 4,1 на сто в сравнение с предходната година. На Русия се падат 5,8 на сто от общия външнотърговски обмен на България. Русия е и основен доставчик на страната ни на нефт, природен газ и ядрено гориво, както и основен партньор в модернизацията на АЕЦ "Козлодуй".

В Москва външният ни министър ще се срещне и с българската общност.

"Турски поток" възроди дружбата на София и Москва

България, която преди няколко години се отказа от "Южен поток", започва строителството на "Балкански поток". Ден по-рано София заяви, ч...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Омразната БКП във всичките си превъплъщения, БСП, ДС, ДПС, Атака и ГЕРБ, доведе народа на България до просешка тояга. Социалистите са се ояли. Тънат в лукс и разкош. Няма по-богати и по-устати от тях. Нека всички излезем на улицата и изгоним червената чума от живота си веднъж за винаги!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Драгалевски боцуняк БСП=ДСБ...ко ша кайш а!?
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  НЕ НА РУСКА АТОМНА БОМБА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ В БЪЛГАРИЯ
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Захариева е същия руски еничар, като Борисов! Да си вървят в Масква!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Доказаният нацист Екатерина, като американски агент ще откаже изгодните за България газ (за сметка на американския втечнен от Дедеагач) и Белене (с американски компании - както в Марица изток) !
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Абе троляци, не ви ли каза посола, че се е обърнала палачинката и вместо да ѝ плюете слив@т@, трябва сега да я оближете?!
  : 1 !
missing image
Дневен хороскоп за 14 ноември

Овен През този ден не почивайте на стари лаври. Ще може да бъдете спокойни за добрия ви имидж, ако положите достатъчно усилия.  Телец Денят...